-
Μύηση στην κοινότητα
-
Το θυμάμαι ακόμη σαν να ήταν χτες. Πριν απά τρία χρόνια η Red Hat αποφασίζει να διακόψει την ανάπτυξη της “εκ των έσω” διανομής της και να δημιουργήσει μια νέα διανομή και κοινότητα: το Fedora.
Η αντίδραση της κοινότητας ήταν ανάμικτη. Έντονες οι, συνοδεία μπυρομεζέδων, συζητήσεις με Έλληνες χακεράδες όπως το Γιώργο Κεραμίδα, τον Κώστα Μαργαρίτη και το Μιχάλη Ιατρού. Αρκετοί θεώρησαν κακά τα μαντάτα αφού η πολύ καλοφτιαγμένη διανομή θα έχανε την υποστήριξη της εταιρίας, η οποία πρακτικώς “πρόδωσε” την κοινότητα για να πάει “εκεί που είναι οι παράδες”. Άλλοι πάλι δέχτηκαν την είδηση ως νίκη για την κοινότητα της διανομής, η οποία παραδίδεται επίσημα στα χέρια της κοινότητας και μάλιστα με πρακτικές εγγυήσεις για οικονομική υποστήριξη και χρήση των πόρων της εταιρίας για διατήρηση της ποιότητας του λογισμικού σε ψηλά επίπεδα.
Βρισκόμαστε τρία χρόνια από τότε και η Ιστορία φαίνεται να έχει ακολουθήσει το δεύτερο (πιο αισιόδοξο;) μονοπάτι. Η έκτη έκδοση του Fedora Core κυκλοφορεί στα μέσα Οκτωβρίου και είναι πιο σπουδαία, πιο πλήρης, και πιο εξελληνισμένη από ποτέ (δείτε το ένθετο άρθρο του Δ. Μιχελινάκη).
Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι η τελευταία έκδοση του Fedora είναι πιο κοντά στην κοινότητα από ποτέ. Έργα σαν το Fedora Extras, ενσωματώνονται στο Fedora Core, οι επιτροπές συντονισμού των ομάδων ψηφίζονται δημοκρατικά και ολοένα και περισσότερες ομάδες οργανώνουν τακτικές δημόσιες συναντήσεις.
Τον τελευταίο καιρό λοιπόν ήρθα σε επαφή με διάφορες ομάδες του Fedora και του GNOME και ένιωσα την υποδοχή της κοινότητας από πρώτο χέρι. Στις ομάδες αυτές, οι καινούριες ιδέες είναι ευπρόσδεκτες, ακόμη κι αν από μερικές από αυτές διαφαίνονται κάποιες λάθος επιλογές άλλων, πιθανώς πιο έμπειρων, μελών. Οι εισηγήσεις σπάνια περνούν ασχολίαστες και, πού και πού, γεννούν μεγάλες συζητήσεις στη λίστα ταχυδρομείου με τις ιδέες να πέφτουν βροχή.
Πριν κάποιο καιρό αναρωτιόμουν πώς μπορεί να γίνει κανείς μέλος της Κοινότητας. “Τι ωραία κοινότητα!” σκεφτόμουν, ωστόσο η ιδέα ένταξης σ’ αυτή μου φαινόταν βουνό. Η κοινότητα φάνταζε να υπήρχε από πάντα, χτισμένη αιώνες τώρα, απαράλλαχτη. Λες και όταν πατήσω δειλά-δειλά το πόδι μου, άξαφνα όλοι οι σοφοί θα γυρίσουν να με κοιτάξουν σαν να βρόντηξα πίσω μου κατά λάθος την τεράστια πόρτα του ναού. Του θεοφώτιστου, γεμάτου με σοφούς γέροντες ναού, που έχει να δουν νέο μυημένο από τον καιρό της δημιουργίας της αδελφότητας.
Τελικά, αποδείχτηκε πως τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Συμβαίνει να υπάρχουν νέα μέλη στις ομάδες συνεχώς και κανένας δεν τα αντιμετωπίζει περίεργα (τουλάχιστον άμα δε βροντήξουν την πόρτα επίτηδες).
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κοινότητες και κοινότητες. Άλλες καλοδέχονται τα νέα μέλη εξηγώντας τους ό,τι χρειαστούν και άλλων τα μέλη μπορεί να σου πετάξουν στα μούτρα το φριχτό “RTFM” (read the fine manual) αν δεν έχεις βρει το καταχωνιασμένο τριών χρόνων γράμμα που περιείχε ένα ψήγμα απάντησης στην ερώτηση σου.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα κοινό σημείο όλων των κοινοτήτων: Όλες τους θέλουν νέα μέλη. Τα έχουν ανάγκη. Τα αποζητούν. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων καλωσορίζουν με χαρά νέα μέλη που φέρνουν μαζί τους διορθώσεις για τον κώδικα, τα μηνύματα ή την τεκμηρίωση του έργου. Όπως και οι καλές παρέες, έτσι κι οι κοινότητες έχουν την τάση να μεγαλώνουν όσο γνωρίζουν νέα άτομα που τις σέβονται κι έχουν καλή διάθεση και όρεξη για δουλειά.
Ερώτηση λοιπόν, προς κάθε καλοδιάθετο και ορεξάτο νέο ή νέα: Θα ήθελες κι εσύ να αφιερώσεις λίγο από τον ελεύθερο σου χρόνο στην αγαπημένη σου κοινότητα ελεύθερου λογισμικού;
Σπεύσε βρες ένα έργο και επέλεξε τις ομάδες του που σε ενδιαφέρουν. Μπορεί να είναι η ομάδα υποστήριξης χρηστών ή και η ομάδα προγραμματισμού του. Κάνε εγγραφή στις λίστες συζητήσεων τους και δες από πρώτο χέρι πώς λειτουργεί η ομάδα και το έργο γενικότερα. Μάθε ποιος είναι ποιος και τι σχεδιάζεται για το μέλλον. Εξάλλου, όποιες λίστες δε σου αρέσουν μπορείς να τις αφήσεις. Οι λίστες, έρχονται συνήθως με ένα μακρύ ιστορικό το οποίο παρέχει γνώσεις πολύ διαφορετικές από αυτές που παρέχουν οι δημόσιες ιστοσελίδες του έργου, έτσι σίγουρα θα μάθεις πολλά νέα πράγματα στην πορεία.
Σε κάποιο όχι πολύ μακρινό σημείο λοιπόν, αναπόφευκτα, θα εμφανιστεί ένα θέμα στο οποίο θα έχεις αποκτήσει τη γνώση και το παρασκήνιο για να διατυπώσεις ο ίδιος την άποψη σου. Ή, ακόμη καλύτερα, θα έχεις τη γνώση και την όρεξη να προτείνεις ο ίδιος μία λύση.
Ακριβώς τότε, σ’ αυτή τη μαγική στιγμή, στην άλλη άκρη του Διαδικτύου, ένα νέο μέλος της κοινότητας θα διαβάζει το δικό σου κείμενο και θα σκέφτεται “Τι ωραία κοινότητα!”.
Και την ίδια στιγμή, ένα παλιό μέλος της κοινότητας θα κάνει ακριβώς το ίδιο, θα χαίρεται που η εμπειρία του σε δίδαξε και σε ενέπνευσε και θα σκέφτεται κι αυτός “Τι ωραία κοινότητα!”.
Είναι ο αέναος κύκλος της Γνώσης.
(Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στη στήλη του συγγραφέα στο τεύχος Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του ελληνικού Linuxformat.)
Κείμενο εμπνευσμένο.
Ως πορωμένος (πλέον) Λινουξάς σκέφτομαι κι εγώ να γραφτώ σε κάποια λίστα και να βοηθήσω (αν μπορώ φυσικά) κάποια κοινότητα…
Αν και νιώθω ότι λόγω των πολλών projects, πνίγομαι, θα προσπαθήσω να παρέχω γνώση και ιδέες…
Any ideas για hot κοινότητες που αναζητούν νέους, ωραίους, με ιδέες :-) ;
Πάμπο,
υπάρχουν πάρα πολλές κοινότητες για ένα εκατομμύριο πράγματα εκεί έξω! :) Το σημαντικό πιστεύω είναι να βρεις να κάνεις κάτι που σε εμπνέει και σε ενθουσιάζει.
Συνήθως ξεκινάμε από απλές ενέργειες, όπως κάποια μετάφραση, διορθώσεις κλπ., οι οποίες μας εγκληματίζουν στο Έργο. Με την πάροδο του χρόνου μαθαίνουμε να τραβάμε τη βάρκα μας και σε πιο βαθιά νερά.
Αν χρησιμοποιείς GNOME ή/και Fedora, κόπιασε από τις ελληνικές ομάδες και ρίξε ένα email με μερικές πληροφορίες για τον εαυτό σου. Από ‘κει και πέρα, αφήνεις το κύμα να σε παρασύρει. :)