2 σχόλια »

    • #1
    • gregykapogeorge
    • Ο φιλαράκος μου ο i-fallos την έχει παρουσιάσει χιουμοριστικά (χωρίς ν’ αναφερθεί ο απατεών στον Goedel…) με λογάκια και χωρίς σύμβολα εδώ

      Είναι όντως ο Goedel μέγιστος!

    • #2
    • Δημήτρης Αρβανίτης
    • Για κάποιο περίεργο λόγο, η δική μου εντύπωση ήταν πως το θεώρημα του Goedel αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει Θεός.
      Γιατί; Επειδή δεν μπορεί να υπάρξει αξιωματικό σύστημα που να είναι συγχρόνως πλήρες και συνεπές, και κάθε θρησκεία υποστηρίζει πως είναι ένα τέτοιο σύστημα.
      Όσο για την “Οντολογική απόδειξη”, στην ίδια σελίδα της wikipedia υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις… και στο Existence_of_God τα βασικότερα επιχειρήματα υπέρ ή κατά.
      Νομίζω πως ένα μπέρδεμα δημιουργείται από το τι εννοούμε κάθε φορά με την έννοια “Θεός”: Δημιουργός του Σύμπαντος; Υπέρτατο (;) Ον; Παντογνώστης; Παντοδύναμος; Πανάγαθος; κλπ κλπ. Δηλαδή αλλιώς θ’ αντιμετωπίσεις κάποιον που υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από κάποιο ανώτερο (του ανθρώπου) ον, κι αλλιώς κάποιον που λέει ότι υπάρχει ένα ον τέλειο, εκτός χώρου και χρόνου, αίτιο των πάντων κλπ κλπ. Και μιλάμε για τις μονοθεϊστικές αντιλήψεις μόνο, γιατί αλλιώς θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το “θεοί” με το “πολύ εξελιγμένοι εξωγήινοι” και να ξεμπερδεύουμε.
      Προσοχή, δεν υποστηρίζω τίποτα τέτοιο, έτσι;
      Απλώς αυτή είναι η δική μου ερμηνεία του Θεωρήματος του Goedel σε υπεραπλουστευμένη μορφή.
      Επί τη ευκαιρία, όταν ο Goedel λέει ότι για κάθε αξιωματικό σύστημα μπορεί να υπάρξει ένα πληρέστερο μετα-σύστημα (=που να εξηγεί περισσότερα) εγώ επιλέγω να το ερμηνεύσω όχι ως: “Α, ποτέ δεν θα τα μάθουμε όλα — τελεία”, αλλά ως: “Α, ποτέ δεν θα τα μάθουμε όλα — αλλά ποτέ δεν θα σταματήσουμε να μαθαίνουμε, όλο και περισσότερα”.
      Φοβάμαι πως παρασύρθηκα, και γίνομαι κουραστικός. Συγνώμη, κι ευχαριστώ.


Σχολιάστε!




Νιώστε ελεύθερα να πείτε τη γνώμη σας!

Παρακαλώ διαβάστε την πολιτική σχολίων πριν σχολιάσετε.

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιοποιηθεί ποτέ. Το πεδίο υπάρχει απλά για να σας στείλω κάποια απάντηση αν θελήσω. Να 'στε σίγουροι, απεχθάνομαι κι εγώ το spam.

XHTML ετικέτες που επιτρέπονται: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong> . Για τις παραθέσεις χρησιμοποιήστε <blockquote> HTML ετικέτες.

 


Reduce textarea size Increase textarea size


 
π
Τελευταία καταχώρηση: March 25 2008, 02:23 PDT