-
Media Camp Athens 2 — Recap
-
Με 4 ώρες ύπνο (επί 3 ημέρες) το Σάββατο πρωί κατέβηκα στο Media Camp 2. Βλέποντας στο pre-registration αρκετά γνωστά ονόματα από developers και entrepreneurs καθώς και μια ενέργεια ζωντανών κοινοτήτων σαν του Drupal, αποφάσισα να κατέβω στο event.
Οικοδεσπότης το πολλά υποσχόμενο, διαφημιζόμενο, και πολλά εμμέσως πληρωμένο Microsoft Innovation Centre. Πολύ χάρηκα όταν έμαθα ότι το MC2 θα φιλοξενηθεί εκεί, αφού δίνει μια ευκαιρία στην Microsoft να ακούσει για τις νέες ιδέες και τεχνολογίες που είναι δημοφιλείς στο Internet (lightweight apps, modern languages, loosly-coupled services, open source methodologies) και, developers-θέλοντος και δεινοσαυρικών-managers επιτρέποντος, να βοηθήσουν την εταιρία να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των σύγχρονων developers και χρηστών των προϊόντων της. Rants aside, ευχαριστούμε τη Microsoft για την πολύ ζεστή φιλοξενία, καθώς και τους υπόλοιπους χορηγούς (καφές, σάντουιτς, πίτσες, κλπ).
Χάρη στην πολύ καλή προετοιμασία των Bill και Κωνσταντίνα, όλα ήταν έτοιμα το πρωί όταν φτάσαμε. Πιάσαμε σύντομα τα startup-ικά με τον Γιώργο Τζιραλή με ωραίο εσπρεσσάκι στην ταράτσα/βεράντα του κτιρίου με θέα την πολυάσχολη Βασιλίσσης Σοφίας. Με το Γιώργο το Σάββατο θα μιλήσαμε για θέματα από bootsrapping σε exit strategies, recruiting σε management, venture capital σε actual business. Με τον Παναγιώτη Βρυώνη καλύψαμε όλες τις hot ιδέες που μας κατέβηκαν τελευταία στο κεφάλι, από projects του ενός ΣΚ (από αυτά που άλλοι θα έφτιαχναν startup ειδικά για αυτό) μέχρι και άλλα που θα ήθελαν δικό τους business plan. Good stuff.
Η συνεδρία μου με θέμα “Open Source and Startups” με σαφή παραδείγματα στο πώς το χρησιμοποιούμε στην Indifex για να κάνουμε ωραία πράγματα, πήγε πολύ καλά. Η προσέλευση ήταν πολύ καλή και έγιναν μερικές πολύ καλές ερωτήσεις οι οποίες φώτιζαν νέες πτυχές του θέματος. Χάρηκα που είχα την ευκαιρία να μιλήσω για αυτό το θέμα, αφού γενικώς υπάρχει η αντίληψη ότι το ελεύθερο λογισμικό είναι κάτι για “χομπίστες”, και σε αντιπαραβολή για αυτό μίλησα πώς βοήθησε την εταιρία μας να φτιάξει ένα προϊόν το οποίο χειρίζεται δεδομένα που φτάνουν σε 5εκ χρήστες, να δημιουργήσει μια φοβερή ομάδα από code hackers, και να την εκπαιδεύσει στη παραγωγική χρήση μερικών από των πιο leading-edge και hot τεχνολογιών στον τομέα του developing και system administration που υπάρχουν (Pyhton/Django, Distributed Versioning Systems, Amazon Web Services, Automated App Testing, κλπ).
Σε μια ad-hoc διάθεση, αποφάσισα να κάνω ένα δεύτερο session σχετικά με Web Frameworks, παρέα με τον Κόρακα. Με μια έντονη παρουσία του Drupal στο barcamp, η πρόταση ενός “anti-Drupal” session ήταν υπερβολικά δελεαστική ιδέα για να την προσπεράσουμε. Έτσι οργανώσαμε μια παρουσίαση/συζήτηση για τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αληθινοί άντρες :P. Πέραν της πλάκας, μιλήσαμε για τις επιλογές από abstraction systems που έχει στη διάθεση του ένας web developer (και ο πελάτης, φυσικά), τα μέρη που ταιριάζει το χτίσιμο πάνω από ένα CMS, το τι συνεπάγεται αυτό και τους περιορισμούς που φέρνει μαζί του. Σε αντιπαραβολή βάλαμε τα web frameworks (Django, Ruby on Rails, CakePHP) και τα πλεονεκτήματα που φέρνουν στα διάφορα context που προκύπτουν από τις ανάγκες των πελατών.
Αυτά! Overall a great Saturday, με πολλή ενέργεια και νέες ιδέες.
~glezos happy.