-
Άφωνη κριτική
-
Η Βρετανία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα παρακολουθεί τις κινήσεις όλων των οχημάτων στους δρόμους της. Ένα νέο εθνικό σύστημα παρακολούθησης θα διατηρεί τις καταχωρήσεις για τουλάχιστον δύο χρόνια. Χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο από κάμερες οι οποίες θα αναγνωρίζουν αυτόματα κάθε πινακίδα που περνά, το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί μια τεράστια βάση δεδομένων με τις κινήσεις των οχημάτων ώστε η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφάλειας να μπορούν να αναλύουν κάθε ταξίδι που έκανε ένας οδηγός μέσα σε αρκετά χρόνια.
Πηγή: The IndependentΤι να πω… Να πω “θρασύδειλοι φασίστες!”, θα θεωρηθώ κομμουνιστής. Να αναφωνήσω “καρχαρίες παγκοσμιοποίησης!”, θα χαρακτηριστώ αναρχικός. Να αρχίσω να φωνάζω “Οργουελικά γουρούνια!”, θα κλείσει ο λαιμός μου.
Μπράβο λοιπόν στην κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας για το επιτυχές μέτρο κατά της εγκληματικότητας. Κι ας λένε μερικοί ουτοπιστές ότι υπάρχουν άλλα, καλύτερα μέτρα. Ρομαντικοί ανθρωπίσκοι!
Εντάξει είναι μεγάλο θέμα. Αν δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνουν μπορεί να έχει πάρα πολύ αρνητικές συνέπειες γούστο τους καπέλο της. Στην τελική μόνος απλώνεις τα χεράκια σου και βγάζεις τα ματάκια σου, ψηφίζεις Μπλαιρ κάνει πόλεμο στο IRAQ — τους καμικάζι τους θεωρώ ήρωες, το 1821 και πριν είχαμε πολλούς καμικάζι εν Ελλάδι γιαυτό πέτυχε η επανάσταση — μετά οι Ιρακινοί βάζουν βόμβες στο Λονδίνο, και πως να τους κατηγορήσει κανείς; Οι άλλοι ρήμαξαν το σπίτι τους επειδή είχε πετρέλαιο η περιοχή. Τα πράγματα είναι απλά, εμείς τα κάνουμε σύνθετα. Ότι τρως είσαι, εγώ θέλω να χάσω 6 κιλά όμως σήμερα πήγα κι έφαγα βράδυ στα Goodies, ε τι σκατά αδυνάτισμα να κάνω, πάω στο γυμναστήριο για να κάνω συντήρηση.. αλλά δεν χάνω κιλά. Έτσι ότι ψηφίζεις είσαι, το ίδιο ισχύει για την Ιταλία, την Γαλλία, για Εμάς, για τους Ιάπωνες που επιτέλους βρήκαν έναν ικανό ηγέτη.
Ο έλεγχος πάντως θα αυξηθεί παντού, από την άλλη όμως αυξάνεται και η ευαισθητοποίηση του κόσμου προς θέματα προσωπικών δεδομένων, οπότε μην είσαι σίγουρος ότι όλα γίνονται για κακό. Ένα τέτοιο project μπορεί να βγάλει άπλυτα και τρύπες στη φόρα που δεν φανταζόμαστε.
Οι βρετανοί τελικά αποδεικνύονται καμερολάγνοι’ ή αυτό, ή ο Τόνι κι η Τσέρι έχουν μετοχές σε εταιρείες κατασκευής συστημάτων παρακολούθησης. Θα μπορούσαν να πετύχουν καλύτερο αποτέλεσμα ενσωματώνοντας GPS trackers ή RFID σε όλα τα οχήματα, αλλά ένα τέτοιο μέτρο, φυσικά, θα θεωρούνταν υπερβολικό (για το 2005, για το ’06 δεν ξέρουμε τι έπεται).
Παρακολουθούμε μονο αυτούς που θεωρούμε υποπτους. Η κυβέρνηση τις Αγγλίας θεωρεί όλους τους πολίτες ύποπτους.
Αλλα ακόμα και με αυτό το μέτρο, πολεμάνε το σύμπτωμα, όχι την αιτια. Η τρομοκρατία είναι ένα από τα αποτελέσματα τις πολιτικής του Bush, αυτή είναι η αιτία.
Στο “πρόγραμμα για τον Νέο Αμερικανικο Αιώνα” [1], τα μέλη που συνεισφέρουν υλικό έχουν γράψει ότι ο αμερικανικός λαός θα πεισθεί να εγκαταλείψει τις ελευθερίες του μονο έπειτα από ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα. Το χτύπημα συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών αμφισβητήθηκε.
Οι μεγαλύτερες καταχρήσεις έχουν γίνει από κυβερνήσεις (με την ευρεία έννοια: εξουσία του κράτους). Πρόσφατα είδα μια σχετική ταινία, “In the name of the father”.
Τα θύματα από τις βόμβες στο Λονδίνο ήταν 52 νεκροί και 700 τραυματίες. Μακροχρόνια, τα θύματα από την κατάχρηση εξουσίας που θα κάνει η κυβέρνηση τις Αγγλίας θα είναι όλοι, ανεξαιρέτως, οι Άγγλοι πολίτες.
Οδηγούμαστε σε ένα σύστημα το οποιο παίρνει την ελευθερια πολιτών και την παραχωρεί σε οργανωμένες ομάδες. Μήπως η κοινωνία των ανθρώπων αρχίζει να μοιάζει με την κοινωνία των μυρμηγκιών?
Χτες ήταν απλά τα ηλεκτρονικά μηνύματα [2]. Σήμερα είναι απλά οι πινακίδες. Αύριο ίσως είναι απλά μια κάμερα στο υπνοδωμάτιο μας, και την αστυνομία να ρωτάει που βρισκόμασταν από τις 2:00 μέχρι τις 2:30 το πρωί? Πως να ομολογήσεις ότι έκανες επιδρομή στο ψυγείο? :-)
Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα μπορεί η κυβέρνηση να κάνει σε έναν πολιτικο αντίπαλο, στην Greenpeace και στο GNU.
Όσο για την πολιτική τις Αγγλίας να ακολουθεί την Αμερική… Η Ευρώπη πάντα έβλεπε την Αγγλία σαν ισότιμο μέλος, η Αμερική ποτε δεν το έκανε. Οι Άγγλοι έχουν την περηφάνια να θέλουν να βλέπουν το κεφάλι τις βασίλισσας τους πάνω στο νόμισμα τους [3], αλλα σκύβουν το κεφάλι μπροστά στην Αμερική.
[1] Δεν θέλω να τους κάνω διαφήμιση. Αν βάλετε την αγγλική μετάφραση του ορου σε μια μηχανή αναζήτησης θα βγάλει την σέλιδα τους σαν πρώτο αποτέλεσμα.
[2] Πρέπει να επισπεύσω την εκμάθηση του GPG…
[3] Νομίζω ήταν ένας από τους λόγους που οι Άγγλοι δεν δέχτηκαν την αλλαγή τις λίρας έναντι του ευρώ.