-
Markdown σε ιστοσελίδες
-
Με το διαφωτιστικό σχόλιο του Άγγελου Ορφανάκου, έμαθα ότι το Markdown syntax του John Gruber έχει γίνει ported σε PHP, εν ονόματι (τι άλλο) PHP Markdown.
Ρίγη συγκίνσης διαπέρασαν το κορμί μου.
Τουλάχιστον συγκλονιστικό.
Το φανταστικό χαρακτηριστικό του Markdown σε σχέση με άλλα συντακτικά text-2-html είναι ότι είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αναγνώσιμο και κατανοητό από μόνο του. Αυτό σημαίνει ότι το κείμενο είναι τόσο καθαρό, ώστε να μπορεί να δημοσιευτεί όπως είναι, χωρίς να φαίνονται χαρακτήρες ελέγχου ή εντολές φορμαρίσματος. Για το σκοπό αυτό, οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν από τη σύνταξη των email αντί των ιστοσελίδων (εξού και το markdown αντί markup).
Για να μην κάθομαι να γράφω όλα τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, σας παραπέμπω στη σελίδα του markdown. Για να το θέσω όσο πιο απλά γίνεται, ο μόνος λόγος που επέλεξα το κουτσουρεμένο Text_Wiki ήταν ότι το Markdown ήταν γραμμένο σε Perl και έπαψα προ πολλού να γράφω perl.
Εκτός όλων αυτών, ο Aaron Swartz έφτιαξε το πολύ χρήσιμο html2text με το οποίο μπορεί κανείς να μετατρέψει HTML σελίδες σε markdown format.
Όσο για την υλοποίηση, δεν υπάρχει και πολλά να πω: Απλά κάνεις
include_once "markdown.php";
και τελείωσες:echo Markdown($wikitext);
.Για του λόγου το αληθές, δείτε τον markdown κώδικα αυτής της καταχώρησης και της αρχικής σελίδας του ιστοχώρου μου.
Ωραία! Τόχω ξαναδεί, χαμπάρι δεν έχω πάρει τι σκατά κάνει και τελικά κατέληξα ότι το template του τύπου στην σελίδα του markdown είναι γαμάτο.
Ουφ!
Dis: Γράφεις αυτό τον κώδικα και βγαίνει αυτή η σελίδα (το μέσα κομμάτι της). Γράφεις ανθρώπινο κείμενο αντί HTML…