-
Monitor calibration
-
Όποιος δεν έχει ρυθμίσει/βαθμονομήσει (calibrate) την οθόνη στην οποία δουλεύει, ειδικά αν σε αυτή βλέπει εικόνες, φωτογραφίες, ταινίες, ιστοχώρους, τότε είναι καταδικασμένος να τα βλέπει όλα, μα όλα λάθος.
Και όταν λέμε λάθος εννοούμε πως βλέπει κάτι άλλο από αυτό που θα έπρεπε να βλέπει. Αν εκτυπώσει ένα στιγμιότυπο της οθόνης του στον εκτυπωτή, θα δει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που δείχνει η οθόνη του: Άλλη φωτεινότητα, άλλο άσπρο, άλλη διαβάθμιση και άλλες αποχρώσεις. Κλασικό παράδειγμα είναι αυτό που η ίδια εικόνα δείχνει πιο σκοτεινή από τον ένα υπολογιστή στον άλλο. Και φυσικά, το ίδιο “λάθος” φαίνονται και όλοι οι ιστοχώροι που επισκέπτεται.
Γι’ αυτό καλοί μου άνθρωποι, κάντε calibrate τις οθόνες σας!
Οι windows-άδες, το πιο πιθανόν είναι να έχουν πάρει από κάποιο γνωστό τους το Adobe Photoshop στα μουλωχτά, το οποίο έρχεται με το Adobe Gamma το οποίο κάνει τη δουλειά. Λίγο παράνομα φυσικά.. τσας.
Οι μάγκες του Mac OS X μπορούν να πάνε στο System Properties → Display και να την κάνουν calibrate από ‘κει εύκολα.
Για τους linux-άδες, θα ακολουθήσουμε την πιο ακριβή και do-it-yourself έκδοση του καλιμπραρίσματος:
- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία της οθόνης στους 6.500K (ή κρατήστε ένα άσπρο χαρτί στο φως του ήλιου και ρυθμίστε το άσπρο της οθόνης να είναι ίδιο με αυτό του χαρτιού).
- Βάλτε το contrast της οθόνης στο 100% (ή λίγο μικρότερο αν έχετε πολύ φωτεινή οθόνη).
- Βάλτε μαύρο φόντο στο desktop σας (ή βγείτε σε κονσόλα) και μειώστε το brightness μέχρι το σημείο που σταματά να μαυρίζει άλλο το “μαύρο” σας.
- Δείτε αυτό: Πρέπει η “Black A” στήλη να γίνεται εντελώς μαύρη περίπου στο ύψος του 2.2.
- Τρέξτε σε μια κονσόλα το εξής:
xgamma -gamma 1.136
. Στην εικόνα GAMMA, οι ριγέ στήλες πρέπει να σμίγουν στο ύψος του 2.2 (βοηθά αν μισοκλείσετε τα μάτια σας και δείτε από μακριά την οθόνη). Αν όχι, αλλάξετε την τελευταία τιμή μέχρι να το πετύχετε. - Ρυθμίστε το σύστημα σας ώστε να εκκινεί τα X κάθε φορά με αυτή την ρύθμιση – πχ βάλτε την παραπάνω εντολή σαν GNOME/KDE startup program (π.χ. gnome-session-properties) ή κατ’ ευθείαν στο Monitor section του xorg.conf σας.
- Τέλος.
Δείτε το αναλυτικό άρθρο “Looking good: Monitor calibration under X” του Nathan Willis.
Wraia ola auta alla otan douleyei kaneis polles wres sto pc pio shmantiko einai na mhn kourazontai ta matia (ektos fysika an milame gia grafistikh douleia). Eidika me megalo contrast ta matakia mou kanoune poulakia, opote to exw synh8ws para poly xamhla.
(na mhn ksexasw, welcome back!)
Για σωστή απόδοση των χρωμάτων, το άσπρο πρέπει να είναι άσπρο και το μαύρο μαύρο και μόνο με μεγάλο contrast πετυγχαίνεις κάτι τέτοιο. Δυστυχώς αν θες να κάνεις σωστή δουλειά με γραφικά σε CRT οθόνη, πρέπει να βάλεις το contrast τέρμα.
Από την άλλη, για δουλειές που δεν έχουν απαιτήσεις στα χρώματα (πχ προγραμματιστμός!), ένα profile χαμηλού κοντράστ (και πάλι με calibrated blackpoint και gamma) είναι απαραίτητο!