-
Περί Ευρωβουλευτικών και πατεντών λογισμικού
-
Τις τελευταίες μέρες με έχουν ρωτήσει αρκετά άτομα τι θα ήταν καλύτερο να ψήφιζαν στις Ευρωεκλογές για το μέλλον των πατεντών λογισμικού.
Σκεφτόμουνα να μην απαντήσω δημόσια και να αφήσω να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του από τις ίδιες τις ψήφους των προηγούμενων ΕΒ. Αλλά μια και δεν υπάρχει τίποτε κρυφό και ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του, πόσο μάλλον όταν αυτές είναι δημόσιες, θα γράψω λίγα λόγια για το τι μηνύματα/αντιμετώπιση έλαβα εγώ από τους προηγούμενους ΕΒ όταν πήγα στις Βρυξέλλες, προσέχοντας να μην οδηγήσω κανένα σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Ακολουθούν λοιπόν μερικές σκέψεις μου επί του θέματος. Τονίζω ότι λόγω του μικρού αριθμού των ΕΒ, τα συμπεράσματα μπορεί να είναι από λίγο έως πολύ υποκειμενικά (π.χ. να έτυχε ο τάδε ΕΒ του τάδε κόμματος να είναι πιο ευαισθητοποιημένος στο θέμα μας και να έτυχε ο άλλος ΕΒ να έλειπε για σημαντικές συναντήσεις).
Επίσης να πω το ότι λόγω των πάρα πολλών θεμάτων που ασχολούνται οι ΕΒ καθημερινά, ο χρόνος τους είναι τόσο περιορισμένος ώστε είναι αδύνατον να ασχολούνται όλοι, με όλα τα θέματα, σε όλο τους το βάθος. Έτσι συνήθως ορίζεται ένας ή περισσότεροι από κάθε κόμμα που είναι “ειδικός” στο τρέχον θέμα, χωρίς να αποκλείεται διαφορετικές απόψεις (αν και δεν νομίζω να συνηθίζονται εντελώς αντίθετες). Έτσι το αν είναι καλές/κακές οι ψήφοι του κόμματος, υπάρχει περίπτωση να κριθεί από τις πράξεις ενός και μόνο ατόμου, κάτι το οποίο κάνει ακόμη πιο υποκειμενική την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Παρ’όλα αυτά, εγώ θα πω τις σκέψεις μου και ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.
Αριστερά κόμματα
Καταρχήν, η αντιμετώπιση που είχα και τις δύο φορές που πήγα στις Βρυξέλλες από τους αριστερούς ΕΒ, τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΝ, ήταν άψογη. Το ποσοστό των αριστερών ΕΒ που ήξεραν αρκετά πράγματα για το νομοσχέδιο ήταν μεγαλύτερο από αυτό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (ειδικά του τελευταίου). Επίσης η συνεργασία των δύο κομμάτων και η συνεννόηση τους λόγω κάποιου κοινού εδάφους ήταν εμφανής. Εξ’αρχής ήταν δεδομένο πως θα ψηφίσουν κατά των πατεντών (κάτι το οποίο έπραξαν τελικά, όπως και οι περισσότεροι αριστεροί ΕΒ όλων των χωρών).
Συνασπισμός
Ο πιο ενεργός και εξυπηρετικός ΕΒ ήταν ο κύριος Παπαγιαννάκης του Συνασπισμού. Ο βοηθός του μάλιστα μας πήγε για καφέ για τη συζήτηση και μας προσέφερε το γραφείο του για τηλέφωνα κλπ, πριν καν να του το ζητήσουμε. Τη δεύτερη φορά που πήγα στις Βρυξέλλες, το γραφείο που χρησιμοποιούσα το μεγαλύτερο μέρος της παραμονής μου στο Κοινοβούλιο ήταν του βοηθού του κύριου Παπαγιαννάκη, τον οποίο καλούσαμε συνήθως για να μας βάλει μέσα στο Κοινοβούλιο τα πρωινά. Ήταν ξεκάθαρο ότι το γραφείο του κ. Παπαγιαννάκη εκτιμούσε τις προσπάθειες μας και ήθελε να μας βοηθήσει όπως μπορεί (κάτι το οποίο συνηθίζεται από τα αριστερά κόμματα γενικότερα).
ΚΚΕ
Ο κ. Αλυσσανδράκης ασχολείτο με το θέμα μας και ήταν καλά ενημερωμένος. Τη δεύτερη φορά που πήγα είχαμε μια 20+λεπτη συνάντηση και με συμβούλεψε για τα επόμενα μας βήματα. Η εκτίμηση του στις προσπάθειες μας και η άποψη του για τις πατέντες λογισμικού είναι προφανής και από τις τελικές ψήφους του ΚΚΕ.
ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Κουκιάδης ασχολείτο με το θέμα για το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι ΕΒ του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι αυτός είναι ο υπεύθυνος. Αυτό ίσως να σημαίνει πως οι ΕΒ του ΠΑΣΟΚ λειτουργούν γενικότερα στο ένας-υπεύθυνος-για-κάθε-θέμα mode, ίσως να σημαίνει πως απλά ο κ. Κουκιάδης ήξερε τόσα πολλά για το θέμα που τον εμπιστευόντουσαν πλήρως. Είχαμε τουλάχιστον δύο συναντήσεις με τη βοηθό του και μια σύντομη συζήτηση με τον ίδιο τον κ. Κουκιάδη.
Δυστυχώς, αυτό που μετράει είναι πως όλοι οι ΕΒ του ΠΑΣΟΚ στη ψηφοφορία ψήφισαν ό,τι χειρότερο μπορούσαν.
Αυτό μπορεί να συνέβη για πολλούς λόγους, όπως και οι περισσότερες από τις αποφάσεις των πολιτικών. Στη πιο απλή των περιπτώσεων έγινε γιατί πίστευε πραγματικά ότι το νομοσχέδιο ήταν ό,τι καλύτερο. Αυτό πάλι μπορεί να έγινε γιατί πίστεψε τις κινήσεις της επιτροπής νομικών υποθέσεων (JURI) ότι “Ακούμε τους ακτιβιστές και το νομοσχέδιο όπως το έχουμε αλλάξει, βάζει σαφή όρια στο τι μπορεί να πατεντοποιηθεί”. Προφανώς τέτοιες αλλαγές έγιναν στο νομοσχέδιο, αλλά ήταν ανούσιες και μερικές φορές αντιφατικές – ίσως να έγιναν απλά για να πείσουν ακριβώς κάποιους ΕΒ ότι το νομοσχέδιο όπως είναι τώρα είναι καλό. Ίσως να φταίει το ότι η εισηγήτρια του νομοσχεδίου, ΕΒ Arlene MacCarthy, ανήκε στο σοσιαλιστικό χώρο. Ίσως πάλι να “φταίει” το ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν τότε στη Κυβέρνηση και για κάποιο λόγο οι ΕΒ του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν άλλη επιλογή.
Πολλά τέτοια “ίσως” μπορούν να ειπωθούν, γι’αυτό ίσως πρέπει να μείνουμε στο ότι “Η ψήφος των ΕΒ του ΠΑΣΟΚ είχε τα μαύρα της τα χάλια”.
Νέα Δημοκρατία
Υπεύθυνος για το θέμα μας στη ΝΔ ήταν ο κ. Δημητρακόπουλος. Καταρχήν να πω ότι ξαναβάζει υποψηφιότητα και το θεωρώ βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί (είναι στη 4η θέση του ψηφοδελτίου!). Ο κ. Δημητρακόπουλος εξαρχής φάνηκε να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα σε μια κατ’ ιδίαν 15λεπτη συνάντηση που είχαμε και συνεχώς δεχόταν τις επισκέψεις μας η βοηθός του. Μάλιστα το ενδιαφέρον που συνάντησα τη δεύτερη φορά που πήγα και στα τηλέφωνα μου έκτοτε, ήταν εντυπωσιακό. Τελικώς, όλη η Νέα Δημοκρατία ψήφισε πολύ καλές τροπολογίες για μας.
Το ότι η ΝΔ ψήφισε τόσο καλά μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους και πάλι. Ίσως στη δεκτικότητα της στις διαφορετικές απόψεις, ίσως στο ότι δεν ήταν τότε στη Κυβέρνηση, ίσως στο ότι έτυχε να υπάρχουν πατεντο-ευαίσθητοι ΕΒ στην ομάδα της. Και πάλι, πολλά “ίσως” μπορούν να ειπωθούν και αυτό που μένει στο τέλος είναι ότι “Η ΝΔ ψήφισε πολύ καλές τροπολογίες”.
Αξίζει να πω ότι από τη ΝΔ ξεχώρισε και ο κ. Αβέροφ, του οποίου οι ψήφοι διαφοροποιούνταν από το υπόλοιπο κόμμα και σχεδόν συμφωνούσαν με αυτές του FFII (δηλαδή ήταν ακόμη “καλύτερες” από αυτές της υπόλοιπης ΝΔ). Από την αρχή ο κ. Αβέροφ τόνισε πως “έχει προσωπική άποψη επί του θέματος”, το οποίο αποδείχτηκε και με την ψήφο του. Η πράξη του αυτή αναιρεί αυτό που είπα στην αρχή, πως δηλαδή συνήθως “δεν ξεφεύγει από τη γραμμή του κόμματος κάποιος ΕΒ”. Αυτή η πράξη του κ. Αβέροφ μπορεί να σημαίνει πως γενικότερα οι ΕΒ της ΝΔ μπορούν να ξεφεύγουν από τη γραμμή του κόμματος (κάτι πολύ καλό) αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα που όλοι οι ΕΒ του ψήφισαν με πολύ παρόμοιο τρόπο.
Τέλος, να τονίσω ότι σε γενικότερη ομολογία, τα συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης ψήφισαν λίγο-πολύ “κακές” τροπολογίες, κάτι το οποίο τονίζει ακόμη περισσότερο το πόσο καλά λειτούργησαν οι ΕΒ της Νέας Δημοκρατίας.
Σκέψεις για το μέλλον…
Αισιοδοξώ ότι τα αριστερά κόμματα θα συνεχίσουν την έντονη αντίσταση τους στις πατέντες στο καθαρό λογισμικό, έτσι για το θέμα των πατεντών λογισμικού θα ήθελα να δω μεγάλο αριθμό αριστερών Ελλήνων ΕΒ στο νέο Κοινοβούλιο.
Επίσης, αισιοδοξώ ότι η ΝΔ θα συνεχίσει τη σοβαρή και συνετή της δουλειά για να υπάρξουν σαφή όρια στο πεδίο των πατεντοποιήσιμου λογισμικού και πως ο επανεκλεγέντας κ. Δημητρακόπουλος θα επιμένει και στο μέλλον στη προάσπιση των αξιών που τόσο μας νοιάζουν και όλους εμάς.
Τέλος, αισιοδοξώ πως η εντελώς ανανεωμένη ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά τη ψηφοφορία στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου θα με κάνει να πω με σιγουριά πως “Είμαι περήφανος για τους ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο“.
Update 16/7 21:41: Η ανακοίνωση του post αυτού πυροδότησε μια συζήτηση στις LGU/HeLLUG/open-source mailing lists η οποία είναι ενδιαφέρουσα (τουλάχιστον από πλευρά διδαγμάτων).
Αισιοδοξώ ότι οι νέοι ΕΒ του ΠΑΣΟΚ θα έχουν άλλα μυαλά. Δυστυχώς δεν πήραμε από τους νέους (από όλα τα κόμματα) υποψήφιους θέσεις για το θέμα. Μια και ο Γιώργος έκανε 100% ανανέωση, προσωπικά κρίνω ότι έχουμε ελπίδες για αλλαγή στάσης των ΕΒ του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη ψηφοφορία ώστε να ψηφίσουν αρκετά πιο θετικά για εμάς. Αυτό που προέχει είναι η ανάδειξη του θέματος, και τις τελευταίες μέρες είχαμε κάποιες θετικές εξελίξεις (ΙΟΣ, ΕΠΕ κλπ). Δυστυχώς στην Ελλάδα για άλλη μια φορά δεν συζητήθηκε προεκλογικά σχεδόν κανένα ευρωπαϊκό θέμα. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον οι Έλληνες Σοσιαλδημοκράτες μετά από μια σωστή ενημέρωση τους πάνω στο θέμα, θα καταλάβουν ότι αν μη τι άλλο αντιβαίνει και στην ιδεολογική τους άποψη για την κοινωνία. Όλα αυτά προϋποθέτουν μια σωστή οργάνωση στις κινήσεις μας και πιστεύω πως κάνετε (γιατί εγώ δεν έχω κάνει κάτι σημαντικό προς το παρών) ότι μπορείτε. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο το θέμα θα πρέπει να περάσει και οργανισμούς, ενώσεις κλπ που θα μπορέσουν ασχολούμενοι όχι εθελοντικά όπως εσύ και οι υπόλοιποι, να το κάνουν ακόμα πιο γνωστό.
Ευχολόγια μεν, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία μηνύματα είναι αρκετά ενθαρυντικά.
Εγώ προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσω να αποσπάσω αν μη τι άλλο απόψεις από το bulls.gr. αφού είμαι περίεργος να δω τις απόψεις του (νεο) φιλελεύθερων στο θέμα..
Έχω εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ. Αν κρίνουμε βάση της ιδεολογίας τους, ελπίζω ότι θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους (μην ξεχνάμε και την ανανέωση που ανάφερε ο Νίκος.. νέοι άνθρωποι, προοδευτικές απόψεις). Σίγουρα αυτό θα κάνει η αντίστοιχη ΕΔΕΚ στην Κύπρο.
Δεν είναι τυχαία η υποστήριξη των αριστερών κομμάτων :)
Υπήρξε οποιαδήποτε επαφή με τους Κύπριους παρατηρητές στο ευρωκοινοβούλιο; (Παναγιώτη Δημητρίου, Ελένη Μαύρου , Ματσάκη κλπ). Αν ναι, ποιες ήταν οι απόψεις τους;
Χωρις να θέλω να φανώ κακεντρεχής τα παραπάνω σχόλια φαίνονται να στηρίζονται σε ελπίδες και καθόλου στα γεγονότα που παρέθεσε ο κ.Γλέζος. Αφού δεν ψηφισαν οι ΕΒ του ΠΑΣΟΚ τη πρωτη φορα θετικά δεν υπάρχει καμια ενδειξη οτι θα ψηφίσουν την δευτερη, σίγουρα πάντως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, ώστε καποια στιγμή να ευγυγραμισθούν και με την ιδεολογία που ισχυρίζονται οτι πιστεύουν.
Το ΔΗΚΟ (Ματσάκης κ.α.) είναι κατά των πατεντών, όπως επίσης και το ΑΚΕΛ.
Θετικό αυτό θα έλεγα, μιας και αυτά τα κόμματα θα πάρουν την πλειοψηφία των εδρών.
Στέλιο, δεν υπήρξε επαφή με τους Κύπριους ΕΒ, όχι. Και αυτό γιατί μέχρι χθες η Κύπρος δεν είχε επίσημους ΕΒ αλλά απλούς παρατηρητές στο Κοινοβούλιο. Όσες φορές προσπάθησα να τους βρω στο γραφείο τους δεν το κατάφερα και όπως φαίνεται δεν είχαν βοηθούς. Την επόμενη φορά όμως, οπωσδήποτε.
Επιβάλλεται όμως να βρεθεί κάποιο άτομο/ομάδα ατόμων που βρίσκονται στη Κύπρο και να αναλάβουν να πλησιάσουν τα Υπουργεία και την Έφορο Εταιριών επίσης. Εννοείται πως όλη η δουλειά και το background μπορεί να είναι κοινή με την ελληνική ομάδα.
Συμφωνώ με τον PS για το ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, ωστόσο “η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία”! =)