3 σχόλια »

    • #2
    • Δημήτρης Γλέζος
    • Μία ακόμη απάντηση που έλαβα είναι η παρακάτω:

      Σας ενημερώνω πως με το συννημένο e-mail το οποίο μου αποστείλατε παραβιάζετε τον νόμο 3471/2006 και συγκεκριμένα το άρθρο 11 περί μη ζητηθείσας επικοινωνίας. Για τη δική σας ευκολία σας παραθέτω το άρθρο ακολούθως [1] αλλά μπορείτε να βρείτε και το ΦΕΚ με ολόκληρο τον νόμο στην ηλεκτρονική τοποθεσία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα [2].

      Σας εφιστώ την προσοχή και επιφυλάσσομαι των νόμιμων δικαιωμάτων μου σε περίπτωση που η συγκεκριμένη αλληλογραφία επαναληφθεί είτε προς το πρόσωπο μου είτε προς οιονδήποτε άλλο που δεν έχει συγκαταθέσει ρητώς να λαμβάνει την αλληλογραφία σας και υποπέσει στην προσοχή μου.

      1: Άρθρο 11

      Μη ζητηθείσα επικοινωνία

      Η χρησιμοποίηση αυτόματων συστημάτων κλήσης,
      ιδίως με χρήση συσκευών τηλεομοιοτυπίας (φαξ) ή ηλε−
      κτρονικού ταχυδρομείου, και γενικότερα η πραγματο−
      ποίηση μη ζητηθεισών επικοινωνιών με οποιοδήποτε
      μέσο ηλεκτρονικής επικοινωνίας, με ή χωρίς ανθρώπινη
      παρέμβαση, για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθη−
      σης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφη−
      μιστικούς σκοπούς, επιτρέπεται μόνο αν ο συνδρομητής
      συγκατατεθεί εκ των προτέρων ρητώς.

      2: http://www.dpa.gr/pls/portal/docs/PAGE/APDPX/LAW/NOMOTHESIA%20PROSOPIKA%20DEDOMENA/3471_2006.PDF

    • #3
    • Sotiris Tsimbonis
    • Τόσο η συλλογή των δεδομένων όσο και η χρήση αυτών για σκοπούς άμεσης προώθησης πωλήσεων προϊόντων/υπηρεσιών θα πρέπει να πραγματοποιείται βάσει των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας και λοιπών ειδικότερων διοικητικών αποφάσεων Αρχών.

      Συγκεκριμένα, η δημιουργία, επεξεργασία ή/και διαβίβαση βάσεως δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς ή/και σκοπούς προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών υπόκειται στις διατάξεις του Ν. 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε συνδυασμό με τις ειδικότερες προϋποθέσεις νόμιμης συλλογής δεδομένων για σκοπούς απευθείας διαφήμισης και απευθείας προώθησης πωλήσεων προϊόντων ή υπηρεσιών, όπως προσδιορίζονται ειδικότερα στην υπ’ αριθ. 50/20-1-2000 Απόφαση της ΑΠΔ.

      Περαιτέρω, η χρήση των κατά τα ανωτέρω συλλεχθέντων δεδομένων για σκοπούς απευθείας διαφήμισης και απευθείας προώθησης πωλήσεων προϊόντων ή υπηρεσιών, υπόκειται μεταξύ άλλων στις εξής διατάξεις:
      * άρθρο 9 παρ. 10, 11 & 12 του Ν. 2251/94
      * άρθρο 6 Π.Δ. 131/2003
      * άρθρο 11 του Ν. 3471/2006 [μη ζητηθείσα επικοινωνία]

      Όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρετε, οι ενέργειές σας συνιστούν μερική εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας περί της μη ζητηθείσας επικοινωνίας (λ.χ. πλήρη αναγραφή των στοιχείων της εταιρίας σας & δυνατότητα διαγραφής από την λίστα παραληπτών).

      Ωστόσο, σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ.10 του Ν.2251/94 η μετάδοση διαφημιστικού μηνύματος απευθείας στον καταναλωτή μέσω τηλεφώνου, τηλεομοιοτυπίας (φαξ), ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτόματης κλήσης ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου επικοινωνίας επιτρέπεται μόνον αν συναινεί ρητά ο καταναλωτής.

      Η δημοσιοποίηση των στοιχείων από τους παραλήπτες και μόνο δεν νομιμοποιεί την χρήση τους για σκοπούς απευθείας προώθησης προϊόντων/υπηρεσιών. Απαιτείται περαιτέρω η ρητή συγκατάθεση του καταναλωτή / φυσικού / νομικού προσώπου για τη μεταβίβαση και χρήση των στοιχείων αυτών για το σκοπό της άμεσης διαφήμισης. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ, δεν απαιτείται η ρητή συγκατάθεση, ΜΟΝΟ για τα δεδομένα εκείνα που έχουν αποκτηθεί στα πλαίσια προηγούμενων συναλλαγών (πώλησης προϊόντων/ υπηρεσιών κ.λ.π.) και υπό την προϋπόθεση (α) ότι παρέχεται δυνατότητα διαγραφής με κάθε μήνυμα και (β) ο παραλήπτης δεν είχε αρχικά αντιτεθεί σε τέτοιου είδους χρήση των δεδομένων τους.

      Τέλος σε κάθε περίπτωση αποστολής μη ζητηθείσας ηλεκτρονικής επικοινωνίας με σκοπό την απευθείας προώθηση προϊόντων ή/και υπηρεσιών, αυτή θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ως τέτοια σαφώς και επακριβώς ευθύς ως περιέλθει στον παραλήπτη της, φέροντας ειδική σήμανση π.χ. “ADV” ή “ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ”.


Comment!




Feel free to express yourselves!

Please read the comment policy before commenting.

Your email address will never be published. It is only asked to send you a personal email if needed. I hate spam too.

XHTML tags allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped=""> . For block quotes use <blockquote>.

 


Reduce textarea size Increase textarea size


 
π
Last post: September 25 2009, 23:18 GMT-3