4 σχόλια »

    • #1
    • anonymous_coward
    • Διαφωνώ μαζί σου σε αρκετά σημεία…

      Ιστορική διανομή το Fedora ? To Redhat σίγουρα ναι…για το fedora βιάζεσαι πολύ ακόμα. Διανομή που στην τελευταία του κυκλοφορία ήρθε με “σπάσμένο” installer (προσθέτωντας repo σε x86 ) και που δεν έχει απροβλημάτιστο upgrade από την μία έκδοση στην άλλη δεν θεωρείται για μένα “ιστορική”.

      Ιστορική διανομή το OpenSuse ? Το οποίο και οι ίδιοι οι Suse χρήστες μεταξύ τους αναφέρουν ότι δεν είναι και ότι καλύτερο…σε σύγκριση με το κανονικό Suse…(σπασμένο yast, κτλ κτλ)

      Επίσης δεν γνωρίζω ανθρώπους/administrators που να βάζουν ubuntu αντί debian σε servers…

      Όσο για το αν το gentoo έχει θέση στα ηγετικά distro θα σου πρότεινα να κοιτάξεις τα forums του gentoo για την πληθώρα των γνώσεων που περιέχει, που παρότι δεν έχει μια εταιρία σαν την canonical από πίσω παραμένουν χωρίς διαφημίσεις, το gentoo-wiki καθώς και το γενικότερο documentation που έχουν γράψει οι άνθρωποί του gentoo…

      Θα συμφωνήσω μαζί σου ωστόσο ότι η μεγάλη διασπορά των προσπαθειών των ανθρώπων σε 100άδες distro δεν είναι ότι καλύτερο…αλλά είναι μέρος της λειτουργίας του Linux, δεν σου αρέσει κάτι ? Patch it or Fork it…

      Θα περίμενα ένα άρθρο σε περιοδικό να ήταν πολύ καλύτερα “διαβασμένο” καθώς και να έδινε και παραπομπές για τα λεγόμενά του…

      ίσως την επόμενη φορά…

    • #2
    • Δημήτρης Γλέζος
    • Επ’ ευκαιρίας αυτού του σχολίου, να πω ότι θα εκτιμούσα αν όλα τα σχόλια στο ιστολόγιο μου ήταν επώνυμα.

      Μερικές διευκρινήσεις σχετικά με το άρθρο τώρα:

      • Δεν αναφέρθηκα σε ιστορικές διανομές, αλλά σε ιστορικά “ηγετικές” διανομές. Αυτές που:

        σε κάθε [οικογένεια] υπάρχει ένα άτομο που, δοθέντος αρκετού χρόνου, φαίνεται να υπερέχει και να κερδίζει συνεχώς έδαφος.

      • Θεωρώ ότι το Fedora και το Opensuse είναι συνέχεια των Red Hat linux και SUSE Linux αντίστοιχα, τουλάχιστον στους πιο σημαντικούς τομείς (κοινό, πυρήνας συμβολής, υποδομή). Μπορεί να άλλαξε το όνομα και κάποια άλλα πράγματα, αλλά ο κυρίως όγκος αυτού που ονομάζεται “διανομή”, ή “Έργο” είναι τα ίδια. Να τονίσω εδώ ότι οι αναφερθείσες διανομές ήταν παραδείγματα κι όχι το κυρίως θέμα του άρθρου.

      • Όπου αναφέρω στοιχεία που ανήκουν από κάποια άλλη πηγή εκτός της σφαίρας του υποκειμενικότατου και αρκετές φορές ασυνάρτητου μυαλού μου, σχεδόν πάντα δίνω και αναφορά. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ιστολογίου αυτού.

      Καταλαβαίνω την έμφυτη ανάγκη για flaming στους κύκλους μας, αλλά έχει πλάκα μόνο όταν γίνεται επώνυμα και στις σωστές λίστες.

    • #3
    • vrypan
    • Νομίζω ότι κρίσιμος παράγοντας είναι οι ανάγκες των χρηστών. Ανάγκες που πολλές φορές δεν έχουμε προβλέψει ως σημαντικές.

      Δες για παράδειγμα εμένα: τα τελευταία 1-2 χρόνια βρέθηκα να έχω αρκετό harwdare που βασίζεται σε PowerPC. Μέχρι τότε χρησιμοποιούσα σχεδόν αποκλειστικά (από το 98-99) RH-Fedora για desktop, servers, παντού. Η PowerPC πλατφόρμα μου έβαλε ένα νέο πρόβλημα: πολλά πράγματα που ήθελα να τρέξω δεν υπήρχαν compiled, κάτι που σπάνια αντιμετώπιζα τα τελευταία χρόνια σε Intel. Επίσης, μερικά από τα μηχανήματα που ήθελα να χρησιμοποιήσω είχαν περιορισμένους πορους (λίγη RAM, μικρό HD, αργή CPU). Ξαφνικά το gentoo έγινε ο φίλος μου! :-) Ακόμη και πακέτα που δεν έκαναν compile με την πρώτη, με λίγο tweeking από δω και από κει, τελικά έτρεχαν…

      Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε και κάποιες ανάγκες μας ως “ασήμαντες” ή δευτερεύουσες, αλλά τελικά είναι αρκετές για να συντηρήσουν την ύπαρξη μίας διανομής. Π.χ., μπορεί να είσαι φανατικός Fedora user, αλλά αν θέλεις να δείξεις εύκολα σε κάποιον ότι το PC του θα πετούσε με Linux, τί πιο βολικό από το Ubuntu; (που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ καλοδουλεμένη διανομή)

      Και ξαφνικά, η Nokia αρχίζει και προωθεί με ένταση συσκευές όπως το N800 βασισμένες στο Maemo. Δεν είναι λογικό, αν πετύχουν στην αγορά, να δούμε maemo-oriented distros;

      Anyway… απλά μερικές σκέψεις που ήθελα να μοιραστώ. :-)

    • #4
    • anonymous_coward
    • Από μόνος μου επέλεξα το nick “anonymous_coward” για να απαντήσω στο post σου. Δεν σε γνωρίζω και ούτε με γνωρίζεις από κοντά. Δεν ξέρω πόσο πιο χρήσιμο θα σου ήταν το “Γιάννης Παπαδόπουλος” από το anonymous_coward….

      Δεν είχα καμία διάθεση για flame…είπα ότι “διαφωνώ” μαζί σου σε κάποια από αυτά που λες. Αν δεν το δέχεσαι και το θεωρείς flame, απλά δεν το συνεχίζω…δικό σου το blog, εσύ αποφασίζεις…

      καλά να περνάς


Comment!




Feel free to express yourselves!

Please read the comment policy before commenting.

Your email address will never be published. It is only asked to send you a personal email if needed. I hate spam too.

XHTML tags allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped=""> . For block quotes use <blockquote>.

 


Reduce textarea size Increase textarea size


 
π
Last post: March 4 2011, 20:12 UTC