10 σχόλια »

    • #1
    • Thrass
    • Είσαι πολύ, μα πολύ άδικος, όπως το κρίνω εγώ. Η δουλειά του επιστήμονα περιορίζεται στο δικό του χώρο κι όχι στον πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικο-καιότιάλλοσε-ικό τομέα (εκτός αν ο τομέας του είναι ειδικά αυτός).

      Η δουλειά των συγκεκριμένων επιστημόνων είναι να κάνουν έρευνα και να βρίσκουν χορηγούς, γιατί πρέπει να συντηρήσουν οικογένειες και ερευνητικές ομάδες, γιατί δεν ξέρουν και θέλουν να μάθουν (αυτό δεν τους κάνει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ?) κλπ-κλπ. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά άλλων.

      Για τα ηθικολογικά που πρόσθεσες στο τέλος δεν θα πω κάτι συγκεκριμένο, μπορείς να το βλέπεις όπως θες. Το θεωρώ όμως αρκετά αφελές να εμπλέκεις θεούς, Αγνότητες και Ταπεινότητες σε επιστημονικά θέματα.

      Αυτά δεν τα λέω για να σε προσβάλλω, άλλωστε μερικά από τα κείμενά σου μ’ αρέσουν. Απλώς εδώ διαφωνώ κάθετα.

    • #2
    • Γιάννης Μπερεδήμας
    • Εγώ σημειολογικά μόνο θα εκφράσω τη διαφωνία μου:

      Όπως είχα γράψει και πιο παλιά, όλα τα κακά της Ανθρωπότητας γίνονται στο όνομα της Υγείας και της Ζωής.

      Μπα. Τα περισσότερα κακά της ανθρωπότητας γίνονται στο όνομα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης ή και συχνά-πυκνά του Θεού που αναφέρεις στο τέλος.

      Υ.Γ. Και πριν μου πεις ότι υπεραπλουστεύω και γίνομαι ισοπεδωτικός, σκέψου μήπως κάνεις εσύ το ίδιο ;-)

    • #3
    • Panos Tsakiris
    • Αν ήσουν φαντάρος στα Ίμια όπως εγώ, σε ενα ωραίο νησάκι, να σου πω εγώ τι δίνεις για να μην σκεφτεσε ότι δεν θα δεις το επόμενο ξημέρωμα.

      Σύμφωνω με τους παραπάνω. Ποιός ξεχνά τους πολιτισμούς που εξαφανίστηκαν στο όνομα του Θεού? Ποιός ξεχνά τους πολέμους που γίνονται στο όνομα της “δημοκρατίας” ή του κέρδους?

      Άλλωστε υπάρχουν τόσο άρρωστα άτομα έκει έξω με τις φοβίες τους που οδηγούνται στην αυτοκτονία συνέχεια.

    • #4
    • bizwriter
    • Αν είναι δυνατόν. Λες και ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι φοβίες ενός ανθρώπου είναι μέσω γενετικής επέμβασης!

      Προφανώς και δεν είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι φοβίες (phobias -όχι οι “καθημερινοί” φόβοι). Κάποτε ο φοβικός έμενε φοβικός, αργότερα ήρθε η ψυχοθεραπεία και λοιπές ψυχολογικές μέθοδοι, έπειτα η φαρμακοψυχολογία και τώρα η γενετική. Έτσι δεν προχωράει ο κόσμος; Δηλαδή αν αύριο θεραπεύεται ο, π.χ., σακχαρώδης διαβήτης μέσω της γενετικής αυτό θα σε πειράξει εξίσου;

      Ούτε το ότι κάποιος λόγος υπάρχει ότι όλα αυτά τα προγράμματα τα χρηματοδοτεί το αμερικανικό DARPA (λήμμα της wikipedia για τον διάολο);

      Η οποία DARPA, όπως πολύ καλύτερα από μένα γνωρίζεις, χρηματοδότησε αυτό που σήμερα ονομάζουμε ιντερνέτ, το NLS και λοιπές καινοτομίες που σήμερα απολαμβάνουμε.

      Όσον αφορά σε αυτά περί Θεού, Αγνότητας και τα συναφή… με κάλυψαν τα παραπάνω σχόλια.

    • #5
    • Δημήτρης Γλέζος
    • Αν μπορούσαν να διαχωριστούν τα διαφορετικά είναι του ανθρώπου, θα συμφωνούσα με την άποψη του Thrass. Όπως το βλέπω εγώ όμως, ο επιστήμονας είναι κι αυτός άνθρωπος και οφείλει να αντιλαμβάνεται ότι οι πράξεις του έχουν συνέπειες στην υπόλοιπη ανθρωπότητα.

      Μάλλον διαφωνούμε κάθετα με τον Thrass, μια και δεν συμφωνώ με τον διαχωρισμό επιστήμης και ηθικής. Ή αν θες, επιστήμης και κριτικής, κοινωνιολογίας (και φιλοσοφίας;). Με απλοϊκά λόγια: Αν ξέρεις ότι μια εφεύρεση ή ανακάλυψη σου θα έχει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές συνέπειες, τότε μην την κάνεις. Η άποψη μου είναι ότι οφείλεις να το κρίνεις αυτό, γιατί είσαι άνθρωπος.

      Όπως και να ‘χει, αρκέστηκα απλά στο να χαρακτηρίσω με μερικά επίθετα τους επιστήμονες που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το μέλλον της ανθρωπότητας, παρά να αναλύσω την οφειλή τους να το κάνουν.

      Από την άλλη, σέβομαι την απόφαση κάποιου επιστήμονα να διαχωρίσει την επιστήμη από την ηθική (αν και θεωρώ την απόφαση αυτή ηθικά λάθος, από την ανθρώπινη πλευρά του φυσικά). Ωστόσο, στέκομαι στην εξής λεπτομέρεια: Να τις διαχωρίσει εντελώς! Όχι να παρουσιάζει τις θετικές ηθικές προεκτάσεις και όχι τις αρνητικές (θεωρώ ότι φράσεις του στυλ “θα σωθούν ζωές, θα κάνουμε κάποιους ανθρώπους να ζήσουν καλύτερα ή πιο ευτυχισμένα” ανήκουν στην ηθικολογία αφού “μετρούν” με βάση ηθικά συστήματα αξιών όπως την αξία της ζωής κλπ.). Κάντο, αλλά άσε τις προεκτάσεις, αν πρόκειται να μην είσαι αντικειμενικός και σφαιρικός.

      Τέλος, σε σχέση με αυτά που ανέφεραν οι υπόλοιποι φίλτατοι σχολιαστές, συμφωνώ και επαυξάνω ότι πολλά κακά γίνονται επίσης στο όνομα των ιδεών αυτών. Έχουμε την τάση η άνθρωποι να διαστρεβλώνουμε το νόημα του κάθε τι, προκειμένου να πετύχουμε κάτι. Ωστόσο, οι ίδιες οι ιδέες δεν είναι καταδικαστέες: Οι κακές προβολές τους στο εκάστοτε επίπεδο αναφοράς είναι.

    • #7
    • mperedim
    • Δημήτρη,

      Σήμερα 100 πλούσιοι, αύριο 1000, μεθαύριο όλοι μας [1]. Πάντα έτσι γίνεται, δεν είναι πάντοτε όλες οι ανακαλύψεις-εφευρέσεις προσβάσιμες σε όλους. Τι προτείνεις, επειδή δεν έχει ένα παιδάκι στην Αφρική κάποια εμβόλια να μην έχεις ούτε και εσύ;

      Υ.Γ. Then again … ίσως όχι

      (Ναι ο mperedim είμαι όχι ο Oneiros ;-))

    • #8
    • Γιώργος
    • Δε ξέρω ρε Δημήτρη, κάπου η συλλογιστική σου δε μου κολλάει. Το βρίσκω λίγο ελιτίστικο ρε παιδί μου να ανακαλύψω ας πούμε το μαχαίρι και να αποφασίσω ότι δεν είναι αρκετά ώριμος ο κόσμος και θα σφαχτεί, οπότε πρέπει να εξακολουθήσουμε να χτυπάμε κάτι με πέτρες για να το κόψουμε. Ίσως να μην είμαι και ξεκάθαρος με το παράδειγμα, αλλά ελπίζω να γίνομαι κατανοητός. Αν η συλλογική βλακία επιβάλλεται με τόση ευκολία τότε θα βρει τρόπους να αυτοκαταστραφούμε, με ή χωρίς επιστημονικές ανακαλύψεις. Από την άλλη, ωραία θα ήταν να ερχόταν η χρηματοδότηση για θεραπεία κάθε φοβίας από κάποιους που θέλουν να βοηθήσουν ανθρώπους με φοβία αντί από καθήκια που θέλουν να στέλλουν στον πόλεμο τα (ατρόμητα πλέον) παιδιά άλλων.

    • #9
    • Bennet
    • Οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό και για κακό. Δεν είναι μία εφεύρεση διαβολική, αλλά ο άνθρωπος οποίος την χρησιμοποιεί διαβολικά. Με τη λογική που προβάλλεις είναι σαν να λες ότι θα έπρεπε να κρεμόμαστε ακόμα από τα δέντρα για να μην κινδυνεύουμε από την πυρηνική ενέργεια.

      Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν πολύ ισχυρές φοβίες και υποφέρουν από αυτό. Κάποιοι δεν καταφέρνουν με τα φυσιολογικά μέσα να τις υπερβούν. Είτε επειδή δεν έχουν λεφτά να πάνε σε ψυχοθεραπευτή, είτε επειδή δεν έχουν το θάρρος να τις κοιτάξουν κατάματα και να τις διαλύσουν.

      Είναι λάθος σου να τους απαρνείσαι την ευκαιρία τους να ζήσουν πιο ευτυχισμένα επειδή το το φάρμακό τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν δηλητήριο.

    • #10
    • Δημήτρης Γλέζος
    • Ήθελα να σταθώ περισσότερο στη λεπτομέρεια της δικαιολογίας η οποία προβάλλεται κατά την εφεύρεση ή ανακάλυψη παρά στο αν και πότε θα έπρεπε να γίνονται οι τελευταίες.

      Δεν είναι ότι διαφωνώ με τις θεραπείες και τις επιστημονικές ανακαλύψεις. Με αυτό που δεν συμφωνώ καθόλου είναι οι αιτιολογίες των επιστημόνων που περιέχουν υπονοούμενα περί αξίας της ανθρώπινης ζωής, τη στιγμή που πεθαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά από πείνα, αρρώστιες, ναρκωτικά, πολέμους κλπ.

      Δεδομένης της αδιαφορίας των φαρμακευτικών εταιριών και της πλειοψηφίας των επιστημόνων για αυτές τις “αρρώστιες” τις ανθρωπότητας (πέραν μερικών φτηνών ξεσπασμάτων ανθρωπιάς όπως πχ. στο τσουνάμι), η φράση “αξία της ανθρώπινης ζωής” έχει μόνο θεωρητικό νόημα. Γι’ αυτό και αντιδρώ όταν χρησιμοποιείται πρακτικώς. (Από την άλλη, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις φράσεις “αξία της δυτικής ανθρώπινης ζωής”, “αξία της πλουσιοπάροχης ανθρώπινης ζωής” κλπ.)

      Γι’ αυτό λέω: “Κάντο, αλλά μην προβάλεις ότι το έκανες στο όνομα της Υγείας και της Ζωής των ανθρώπων”.

      Επίσης λέω: “Κάντο, αλλά μην το πατεντάρεις ώστε να μπορέσουν να σωθούν και ζωές φτωχών από φτωχές χώρες”, αλλά αυτό ανήκει σε άλλη συζήτηση υποθέτω.

      (Προφανώς κάποια απ’ αυτά που λέω είναι ουτοπιστικά, πχ. ο επιστήμονας αποκλείεται να πει “μπορεί να θεραπευτούν κάποιοι πλούσιοι συνάνθρωποι μου”. Ωστόσο, νόημα και λύσεις μπορούν να βρεθούν πιστεύω…)


Comment!




Feel free to express yourselves!

Please read the comment policy before commenting.

Your email address will never be published. It is only asked to send you a personal email if needed. I hate spam too.

XHTML tags allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped=""> . For block quotes use <blockquote>.

 


Reduce textarea size Increase textarea size


 
π
Last post: March 4 2011, 20:12 UTC