-
Ελληνικό Linux Format και κοινότητα
-
Ο λόγος που άρχισα να γράφω στο ελληνικό Linux Format ήταν για να βοηθήσω στην ύπαρξη ενός έντυπου μέσου που θα ενημερώνει για τις εξελίξεις στην ελληνική κοινότητα ελεύθερου λογισμικού.
Το περιοδικό είναι διμηνιαίο και η στήλη μου χωρίς συγκεκριμένο θέμα, το οποίο σημαίνει ότι κάθε 2 μήνες έχω την αφορμή να κάτσω και να γράψω κάτω κάποια πράγματα που με απασχολούν σε παραπάνω από 5-10 γραμμές ή μια αράδα bullets. Κι αυτό είναι καλό για όσους αμελούν να το κάνουν πού και πού, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, διάθεσης, είτε χωρίς να ξέρουμε κι εμείς γιατί. Και φυσικά, άλλη είναι η αίσθηση να βλέπεις ένα κείμενο που έγραψες να ανήκει σε μια γενικότερη θεματική συλλογή, πόσο μάλλον στοιχειοθετημένη και όμορφα εκτυπωμένη.
Χαίρομαι ιδιαίτερα λοιπόν που παρατηρώ ότι όσο περνάει ο καιρός, τεύχος με τεύχος, τα παιδιά του περιοδικού, και ειδικά ο Δημήτρης Καλαμαράς, φροντίζουν να βελτιώνουν ολοένα και πιο πολύ τη στενή σχέση του έντυπου με την ελληνική κοινότητα. Αρκετοί έλληνες open-source-άδες αρθρογραφούν τακτικά πλέον για το περιοδικό, μεταξύ τους οι Σίμος Ξενιτέλλης (ελληνική υποστήριξη), Θεοδωρής Λύτρας (ειδήσεις), Αστέρης Μασούρας (ψηφιακά δικαιώματα) και η Τέτα Μπιλιανού (νέα του Fedora) ενώ άλλοι έχουν κατά καιρούς συντάξει άρθρα, όπως οι Κώστας Μαργαρίτης (Debian), Νίκος Ρούσσος (DRM) και Δημήτρης Μιχελινάκης (Fedora).
Το έντυπο φαίνεται να έχει αρχίσει να έχει σαφώς μια αίσθηση τοπικότητας, το οποίο είναι πολύ καλό γιατί πέραν του Πλανήτη ΕΛΛΑΚ, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να φέρνει μαζί τα ελληνικά δρώμενα. Μάλιστα, από το επόμενο τεύχος, οι σελίδες της ελληνικής κοινότητας θα αυξηθούν με πιο πολλές συνεντεύξεις, απόψεις από νέα μέλη ομάδων και άλλα ωραία. Εύχομαι πραγματικά, να υπάρχουν αρκετά δρώμενα και άτομα με διάθεση να γράφουν για να γίνουν οι σελίδες 10 και 20!
Σε όσους ανήκουν στην ελληνική κοινότητα ελεύθερου λογισμικού, ή θέλουν να ενταχθούν, προτείνω ανεπιφύλακτα να αγοράσουν το περιοδικό ή να γίνουν συνδρομητές. Εγώ θα το έκανα, όχι για να διαβάζω τα ξένα νέα και αφιερώματα (τα οποία διαβάζω ήδη στο Διαδίκτυο), αλλά ακριβώς για αυτό το insight στην ελληνική κοινότητα. Και για όσους τους αρέσει να γράφουν, να ζητήσουν ένα βήμα στο περιοδικό.
3 σχόλια »
Σχολιάστε!
(το σχόλιο σας)
Το hellug είναι τεράστιο κομμάτι της κοινότητας του Linux (για το οποίο μιλάει το “Linux Format”).
Ίσως να μην τον γνωρίζεις και γι αυτό δεν το έβαλες…
Μάλλον δεν έχεις σωστή άποψη περί ολόκληρης της κοινότητας για να λές ότι μόνο o Πλανήτης ΕΛΛΑΚ υπάρχει…
Είναι εξαίρετη η προσπάθεια που γίνεται στο LinuxFormat (Ελλάδα). Συγκριτικά με άλλες χώρες, εδώ είναι κάπου που πάμε μπροστά.
Βρίσκω εκπληκτική την προσπάθεια που γίνεται μέσω του Ελληνικού Linux Format. Το περιοδικό έχει πραγματικό ενδιαφέρον, πολύ καλά και χρήσιμα άρθρα, πολύ καλά guides και επιπλέον είναι και καλογραμμένο…
Το μοναδικό παράπονο που έχω είναι ότι το περιοδικό είναι πραγματικά δυσεύρετο.. τουλάχιστον στην Πάτρα είναι επίτευγμα να βρει κανείς το περιοδικό… Οπότε μάλλον θα πρέπει να γίνουμε συνδρομητές, πράγμα καθόλου κακό :-)