-
Εργαλεία ανθρώπινα
-
Τις προάλλες λοιπόν είπα να ασχοληθώ λίγο με τα εργαλεία του έργου τεκμηρίωσης του Fedora. Τα οποία, μια που το έφερε η κουβέντα μας, είναι θεϊκά: Υπάρχουν δέσμες ενεργειών (scripts) οι οποίες κάνουν τα πάντα, δημιουργία DocBook από ιεραρχικές σελίδες στο wiki μέχρι και πακετάρισμα σε
RPM
.Ένα από τα TODO μας, λοιπόν, ήτανε να αφαιρέσουμε τις μεταφράσεις από τα
rpm-info.xml
αρχεία (όπως πχ. τοrpm-info
των σημειώσεων κυκλοφορίας) να τις τοποθετήσουμε κι αυτές στα.po
αρχεία για μετάφραση (και να μετακινήσουμε το αρχείο αυτό μέσα στον κατάλογο της αρχικής γλώσσας, πχ. τονen_US
). Έτσι τα αρχεία της κάθε γλώσσας θα είναι ανεξάρτητα από της άλλης και κάθε δευτερεύουσα γλώσσα θα έχει το δικό της πλήρες.po
αρχείο. Συνεπώς, αφού ένας μεταφραστής χρειάζεται να πάρει μόνο το.po
αρχείο, θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε τα αρχεία αυτά από τον εξυπηρετητή τεκμηρίωσης στον εξυπηρετητή μεταφράσεων μας. (Κι έτσι κι έγινε εδώ που τα λέμε, με τα έγγραφα release-notes και fedora-install-guide.)Αποδείχτηκε ότι όλη αυτή η διαδικασία ήταν υπόθεση πρόσθεσης μιας-δυο γραμμών στο αρχείο
Makefile
. Το αηδιαστικό σημείο όμως είναι ότι μου πήρε πάνω από μιάμιση ώρα για να το κάνω να δουλέψει σωστά!Αυτό αποδεικνύει αυτό που συχνά με κάνει έξω φρενών: Ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι παλαιολιθικά και ο τρόπος επικοινωνίας μας με τον υπολογιστή πιο άκυρος κι από έλληνα στο Πεκίνο.
Μπορεί η λειτουργικότητα της αλυσίδας Makefile + DocBook + XSLT να είναι κοντά στο 99.9%, αλλά το σίγουρο είναι ότι η χρηστικότητα των εργαλείων είναι σαφώς πιο χαμηλή. Θα έλεγα 0.01% αλλά σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να τα γράφαμε ακόμη σε Assembly, οπότε ας μην είμαι αχάριστος…
Κάτι παρόμοιο παραπονιέμαι συχνά ότι ισχύει και στο Latex. Σήμερα μόλις με ρώτησε μια συνάδελφος πώς να κάνει δύο κελιά να μην έχουν κάθετη γραμμή μεταξύ τους γιατί το έψαχνε για μισή ώρα. Η καημένη έγραφε μια δημοσίευση και αντί να έχει τις σημειώσεις της μπροστά της είχε ένα βιβλίο για Latex. Έλεος.
Θα το λέω μέχρι να πεθάνω: Καλοί μου άνθρωποι, δίνετε προσοχή στη χρηστικότητα του λογισμικού που γράφετε! Δεν έχει και πολύ νόημα να τα κάνετε σούπερ ντούπερ γουάου και να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποδοτικά. Αν απευθύνεστε σε ανθρώπους, γράψτε εργαλεία ανθρώπινα.
Σημείωση: Η εικόνα παραπέμπει στην ταινία του Steven Spielberg “Minority Report” και συγκεκριμένα σε μια απίστευτη διεπαφή που χρησιμοποίησε ο πρωταγωνιστής σε μια φάση για να εκτελέσει μια περίπλοκη διεργασία.
4 σχόλια »
Σχολιάστε!
(το σχόλιο σας)
Δεν φαντάζεσαι πόσο συμφωνώ μαζί σου… Αν τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε ήταν πιο εύχρηστα το linux και το ανοιχτό λογισμικό γενικά θα είχε πιάσει πολύ περισσότερο κόσμο, και η τεχνολογία θα είχε αναπτυχθεί πολύ γρηγορότερα (αφού ένα εύχρηστο εργαλείο αυξάνει την παραγωγηκότητα). Και δεν μιλάω μόνο για προγραμματιστικά εργαλεία.
Άλλωστε για παράδειγμα ένας από τους λόγους που έχουν τόση επιτυχία τα προγράμματα π.χ. της microsoft είναι η ευχρηστία τους (όταν βέβαια τύχει να δουλεύουν σωστά)… Ο πιο άσχετος χρήστης θα εκμεταλευτεί άνετα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της λειτουργηκότητας τους σε σχέση με ανταγωνιστικά προϊόντα.
Αν τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι παλαιολιθικά και ο τρόπος επικοινωνίας μας με τον υπολογιστή πιο άκυρος κι από Έλληνα στο Πεκίνο, ποιά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα ήθελες να αλλάξουν στα εργαλεία και πώς να διαμορφωθεί ο τρόπος επικοινωνίας ανθρώπου-υπολογιστή; Η απόρριψη, είναι το εύκολο κομμάτι, η ουσία βρίσκεται στην αντιπρόταση!
Τόσο τα Makefile + DocBook + XSLT όσο και το LaTeX είναι εξειδικευμένα εργαλεία! Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι διαισθητικά εύχρηστα από τη πρώτη χρήση τους, αλλά απαιτούν ένα σεβαστό χρόνο εκμάθησης και εξοικείωσης! Όσοι δεν έχουν ενδιαφέρον πάνω στη ηλεκτρονική στοιχειοθεσία/τυπογραφία. μπορούν πάντα να χρησιμοποιήσουν ένα WYSIWYG εργαλείο, όπως το Open Office Writer. Εδώ που τα λέμε, ακόμη και για LaTeX υπάρχουν WYSIWYG editors! Αν παρ’όλα αυτά έχεις συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ευχρηστία στα παραδείγματα που ανέφερες, πολύ θα ήθελα να τις ακούσω!
Δεν θα διαφωνήσω, υπάρχουν πολλά προβλήματα με την ευχρηστία στο Open Source, αλλά αν είναι να κάνουμε κριτική, ας είναι εποικοδομητική, με συγκεκριμένα παραδείγματα και αντιπροτάσεις (βλέπε το essay του ESR για το CUPS κλπ).
Αν το σκεφτείς λίγο θα δεις ότι, η διεπαφή στο “Minority Report” δεν ήταν καθόλου εύχρηστη, ήταν απλά εντυπωσιακή.
Μία πολύ ωραία δημοσίευση πάνω στο θέμα της χρηστικότητας του FS / OSS είναι η:
http://www.cs.waikato.ac.nz/~daven/docs/oss-wp.pdf
Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι σε σχέση με το Closed Source και Proprietary Software, τα παραπάνω είναι λιγότερο χρηστικά και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους το πιστεύουν αυτό.
Εμένα με βρίσκουν σύμφωνο.
Όπως είχε ειπωθεί πριν 3 χρόνια:
“Το open source είναι σαν να έχεις ένα γήπεδο γεμάτο παπούτσια και να ψάχνεις να βρεις ένα ζευγάρι…”
Νομίζω έγιναν αρκετά βήματα βελτίωσης.