-
Προσαρμοσμένες σελίδες σφαλμάτων
-
Με αφορμή την πρόσφατη προαρμογή των σελίδων για τα μηνύματα σφαλμάτων του ιστοχώρου μου, σκέφτηκα να γράψω μερικές συμβουλές επ’ αυτού.
Γιατί;
Εξ’ ορισμού, οι περισσότεροι διακομιστές ιστού (web servers) επιστρέφουν ένα απλό “404 not found” μήνυμα σφάλματος όταν ζητούνται να εξυπηρετήσουν μια αίτηση για μια σελίδα την οποία δεν έχουν. Άλλα συχνά μηνύματα σφαλάτων είναι τα 400 (bad request), 401 (authorization required), 403 (forbidden) και 500 (internal server error). Όλα τα μηνύματα μπορείτε να τα βρείτε στη σχετική σελίδα του προτύπου HTTP.
Τα μηνύματα σφαλμάτων, σε κάθε περίπτωση (στο web ή όχι, στον κόσμο των Η/Υ ή όχι), οφείλουν να να είναι γραμμένα σε απλή γλώσσα, να είναι κατανοητά από απλούς χρήστες, να είναι ακριβή στο τι μπορεί να πήγε λάθος και να είναι εποικοδομητικά παρέχοντας συμβουλές για επιδιόρθωση του προβλήματος.
Τα παραπάνω κάθε άλλο συμβαίνουν με τα προκαθορισμένα μηνύματα σφαλμάτων των εξυπηρετητών ιστού. Γι’ αυτό, κάθε διαχειριστής ιστοχώρου (webmaster), καλό θα ήταν να παρέχει προσαρμοσέμενες σελίδες σφαλμάτων. Ένας άλλος λόγος (μεταξύ πολλών) μπορεί να είναι μια αναδιοργάνωση του ιστοχώρου η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή των URL ενός συνόλου σελίδων — ο χρήστης θα ήταν καλό να μάθει πώς θα βρει τη νέα τοποθεσία των σελίδων αυτών.
Πώς;
Για να ορίσουμε στον apache web server να χρησιμοποιήσει τις δικές μας προαρμοσμένες σελίδες για τα παραπάνω σφάλματα, προσθέτουμε τις παρακάτω γραμμές στο
.htaccess
αρχείο στον αρχικό κατάλογο του ιστοχώρου μας:- ErrorDocument 400 /errors/error400.html
- ErrorDocument 401 /errors/error401.html
- ErrorDocument 403 /errors/error403.html
- ErrorDocument 404 /errors/error404.html
- ErrorDocument 500 /errors/error500.html
Κατόπιν, δημιουργούμε τον υποκατάλογο
errors/
στη σελίδα μας και βάζουμε τις σελίδες σφαλμάτων μας μέσα (οι οποίες μπορεί να είναι HTML, PHP, κλπ).Τι;
Σχετικά με το περιεχόμενο των σελίδων, το πιο σημαντικό δηλαδή.
- Σχεδιάστε τη μορφή της σελίδας σφάλματος ώστε να είναι παρόμοια με του ιστοχώρου ώστε ο χρήστης να μην καταλάβει εσφαλμένα ότι δεν βρίσκεται πλέον στον ιστοχώρο.
- Πρέπει να είναι φανερό ότι η σελίδα αποτελεί σελίδα σφάλματος και όχι κανονική σελίδα του ιστοχώρου, πχ. με τη χρήση μεγάλων γραμμάτων, πιθανότατα κόκκινης απόχρωσης.
- Ο αριθμός του σφάλματος, ειδικά στην περίπτωση του 404, πρέπει είναι εμφανής, μια και χαρακτηρίζει καθολικά στο Διαδίκτυο, με τον πιο απόλυτο τρόπο, το σφάλμα που συνέβη. Ο καλύτερος τρόπος να περιγράψετε το σφάλμα 404 είναι να φαίνεται ξεκάθαρα στη σελίδα ο αριθμός 404.
- Ο τίτλος του προβλήματος πρέπει να βρίσκεται οποωσδήποτε στο πεδίο
<title>
, και επίσης στην αρχή της σελίδας, πριν τα πιθανά αστειάκια, ώστε τα ΑμεΑ που χρησιμοποιούν αναγνώστες σελίδων να αναγνωρίσουν το πρόβλημα γρήγορα. - Η σελίδα είναι επιθυμητό να περιέχει μια περιγραφή στην αγγλική γλώσσα, τουλάχιστον του τύπου του σφάλματος.
- Περιγράψτε για αρχή το πρόβλημα που βρέθηκε και κατόπιν αναφέρετε ένα-ένα τους πιο πιθανούς λόγους που συνέβη το σφάλμα, για τον συγκεκριμένο ιστοχώρο. Για παράδειγμα, κάποιος ιστοχώρος μπορεί να περιέχει κάποιες σελίδες που να καταλήγουν σε
.html
και κάποιες σε.htm
ή πρόσφατα να αναδιοργανώθηκε ένα μεγάλο μέρος του, με αποτέλεσμα να αλλάξουν πολλές σελίδες ονόματα (κάτι ιδιαίτερα άσχημο, το οποίο πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται χρησιμοποιώντας καθολικά, μόνιμα URL). - Αν μπορείτε, ελέγξτε το URL της αίτησης ώστε να αναγνωρίσετε ένα πιθανό πρόβλημα (π.χ. αν μεταφέρατε πρόσφατα την γκαλερί σας από το
/gallery
στο/photos
, μπορείτε να διορθώσετε την αίτηση ή να συμβουλέψετε ανάλογα τον χρήστη που έκανε μια αίτηση για τον παλιό κατάλογο). - Τέλος, η σελίδα σφάλματος πρέπει να περιέχει ένα κουτί αναζήτησης, ή ένα σύνδεσμο σε αυτό ώστε να αναζητήσει ο χρήστης άμεσα τη σελίδα που τον ενδιαφέρει.
Τα προσωπικά αποτελέσματα εφαρμογής των παραπάνω, μπορείτε να βρείτε στις σελίδες σφαλμάτων 403 και 404 του ιστοχώρου αυτού.
Για πιο προχωρημένους ελέγχους στο σφάλμα 404, δείτε το άρθρο του A list apart με τίτλο “The Perfect 404“.
3 σχόλια »
Σχολιάστε!
(το σχόλιο σας)
- ← Ο Πιανίστας
- Ψύχρα →
- ↑ Επιστροφή
Ωραίο το άρθρο. Να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω λιγάκι με την προτροπή να αναγράφεται ο αριθμός του λάθους. Ο χρήστης δεν πρέπει, και δεν θα γνωρίζει το πρωτόκολλο. Δεν ξέρει πως κατηγοριοποιούνται τα λάθη και ποια είναι τα λάθη σε κάθε εκατοντάδα. Αυτό που πρέπει να είναι εμφανές είναι περιγραφή του λάθους σε φυσική γλώσσα, το οποίο και έχεις πει. Ο αριθμός είναι χρήσιμος μόνο για τους κομπιουτεράκηδες.
Πρέπει να πούμε βεβαίως (για τους κομπιουτεράκηδες) ότι υπάρχουν πολύ δημιουργικοί τρόποι να χειριστείς ένα λάθος, με αποκορύφωμα την τέλεια ροή, όπου όλες οι σελίδες επιστρέφουν 200 γιατί το σύστημα ξέρει πως να χειριστεί όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Σε production sites είναι συχνό φαινόμενο να θέλουμε να χρησιμοποιηθούν λανθασμένοι σύνδεσμοι γιατί είναι πιο απλοί για τον χρήστη, τον οποίο στέλλουμε τελικά στη σωστή ληροφορία με λίγη επεξεργασία της λανθασμένης ερώτησης.
Υστερογραφικά, είναι καλά στις προσαρμοσμένες σελίδες να συμπεριλαμβάνουμε μια φόρμα μέσω της οποίας να μπορεί ένας χρήστης να επικοινωνήσει μαζί μας αν πιστεύει ότι το λάθος είναι μεγάλο, ή αν πρέπει να το φτιάξουμε, ή απλά να μας κράξει γιατί δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.
Καλό και πολύ χρήσιμο post. Οι προσαρμοσμένες σελίδες σφαλμάτων, μάλιστα, μπορούν να είναι διασκεδαστικές ή / και εκπαιδευτικές, όπως πχ. συμβαίνει με αυτές της Greenpeace (1, 2).
ΥΓ: Η πρώτη επιστρέφει τη σελίδα http://www.greenpeace.org/bar :-p
Πολύ καλό μπράβο dim. Ηδη το χρησιμοποίησα κάπου που το ήθελα :)