-
Συνέδριο ΕΛ/ΛΑΚ από το ΕΔΕΤ
-
Χθες και σήμερα έλαβε χώρα το δεύτερο πανελλήνιο συνέδριο για το ΕΛ/ΛΑΚ, το οποίο οργάνωσε η ομάδα ΕΛ/ΛΑΚ του e-business forum. Η οργάνωση έγινε σε συνεργασία με το HeLLUG και τα wireless networks Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας & Ηρακλείου.
Θα ήθελα να μιλήσω πρώτα απ’ όλα για το πόσο καλό ήταν το συνέδριο. Δεν ήταν απλώς ένα καλό συνέδριο. Ήταν ένα πολύ καλό συνέδριο. Ήταν ένα πάρα πολύ καλό συνέδριο. Και ο έπαινος πάει στα παιδιά του ΕΔΕΤ που το οργάνωσαν και αφιέρωσαν πολύ χρόνο σε αυτό. Και, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, ο κόπος τους απέδωσε. Με το παραπάνω.
Δε θα μιλήσω για την αίθουσα, την καλή μετάφραση, την αρκετά καλή ακουστική, τα booths που είχαμε έξω από την αίθουσα, το γεύμα και τον αριθμό των ατόμων που υπήρχαν για γραμματειακή και τεχνική υποστήριξη. Θα μιλήσω για αυτά που κάνουν ένα καλό συνέδριο, ένα πάρα πολύ καλό συνέδριο.Καταρχήν να ξεκινήσω από τους ομιλητές.
- Georg Greve - FSF Europe president
- Martin Michlmayr - Debian Project Leader
- Louis Suarez-Potts - Openoffice.org community manager
- Matthias Ettrich - KDE project founder/Principal QT developer
- Scott Collins - Mozilla project principal software engineer
- Kurt Gramlich - SkoleLinux project
Επίσης, μίλησαν και δύο έλληνες που εκτιμώ πάρα πολύ, ο Κώστας Μαργαρίτης (Debian developer) και ο Γρηγόρης Χωματάς (HeLLUG, πρόεδρος).
Τρομερό επιτελείο ομιλητών. Πολύ καλά επιλεγμένο. All-round παράθεση απόψεων, κάποιοι ευδιάθετοι και άλλοι πιο σοβαροί και ακριβείς, τεχνικά θέματα και μη, ηθικοί και just-for-fun τρόποι σκέψεις, στρατηγικές και shut-up-and-show-them-the-code προσεγγίσεις. Απλά απολαυστική ομάδα. Απόδειξη, η αίθουσα ήταν συνεχώς γεμάτη. Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα στη συζήτηση.
Η οργάνωση του συνεδρίου ώστε να πραγματοποιηθεί σε 4 πόλεις της Ελλάδας ήταν φοβερή και είχε επιτυχία. Την πρώτη μέρα full-schedule στην Αθήνα και τη δεύτερη μέρα στη Θεσσαλονίκη, στη Πάτρα και στο Ηράκλειο localized συνέδρια με μοιρασμένους τους ξένους ομιλητές και ομιλίες τοπικών opensource-άδων (ακαδημαϊκών, wireless τύπων και linux-άδων που ζουν στις πόλεις αυτές). Εκτός από αυτό της Αθήνας στο οποίο η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, το συνέδριο της Πάτρας είχε επίσης αρκετό κόσμο.
Το συνέδριο γινόταν broadcast απ’ ευθείας από το διαδίκτυο και τουλάχιστον στο συνέδριο της Αθήνας υπήρχε μοντάζ στις εικόνες πολλών μηχανών λήψεων. Ξέρω τουλάχιστον 5 άτομα που είδαν το συνέδριο διαδικτυακά και σχολιάσανε πολύ θετικά την εμπειρία τους.
Η γενικότερη όρεξη που υπήρχε με εντυπωσίασε. Ξεχώριζε φανερά η πολύ καλή διάθεση αυτών που συμμετείχαν και αυτών που το οργάνωσαν. Απόδειξη το πόσο ωραία περάσαμε όλοι - τόσο εμείς όσο και οι ξένοι ομιλητές. Και δεν ήταν μόνο ένας από αυτούς που μου το ανέφερε.
Πάντως.. Θέλω να εξομολογηθώ πως ένιωσα πολύ ξεχωριστά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Καταρχήν αρκετά άτομα με έβρισκαν και με ρωτούσαν κάτι του στυλ “Είσαι ο Δημήτρης Γλέζος; (-ναι) Για πες μας, πώς πάει το θέμα με τις πατέντες ρε συ;”. Για μια στιγμή ξέχασα πως είμαι ένας ακόμη αδέκαρος φοιτητίσκος που ακούει rock και έκανε σα παιδάκι στη Disneyland μια βδομάδα πριν. Ομολογουμένως, είναι ένα λίγο παράξενο συναίσθημα, το οποίο δεν είχα νιώσει ξανά..
Το οποίο παράξενο συναίσθημα μεγάλωσε ακόμη περισσότερο όταν με προσκάλεσαν στο βραδινό κλειστό δείπνο των διοργανωτών με τους ομιλητές. Φυσικά όταν έκατσα δίπλα στον Scott Collins και στον Martin Michlmayr ένιωσα ακόμα χειρότερα. Και φυσικά, ένιωσα ακόμα χειρότερα όταν σηκώθηκα να μιλήσω στο συνέδριο της Πάτρας στη θέση του Μιχάλη Ιατρού που δυστυχώς αρρώστησε και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Ευτυχώς τέτοια τρακ τα ξεπερνάς γρήγορα και από ‘κει κι έπειτα απλά περνάς καλά =)
Έχει πάρα πολύ καιρό να συμμετάσχω σε computer-oriented event και να περάσω τόσο καλά. Τα συγχαρητήρια μου ξανά στα παιδιά του ΕΔΕΤ για την προσπάθεια τους. Ελπίζω να δούμε του χρόνου και το 3ο συνέδριο ΕΛ/ΛΑΚ.
Υπαρχει βιντεογραφημενο το συνεδριο που μεταδιδοταν στο διαδυκτιο;
Πολυ χαρηκα που ειχε κοσμο. Ελπιζω την επομενη φορα να το δουμε και εμεις εδω στην Κυπρο. Ciao
Υπάρχουν βιντεο από το συνέδριο. Θα τα βρεις στο http://www.ellak.gr
Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι πρόκειται για αρχεία real media…