-
Ευρωκοινοβούλιο - προσωπικά δεδομένα, σημειώσατε 1
-
Δυστυχώς σήμερα, 9 Μαρτίου ‘04, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ στο νομοσχέδιο που αφορούσε τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το πολυσυζητημένο IP Enforcment directive” (aka το “DMCA on Steroids” της Ευρώπης).
Η ψηφοφορία αυτή του Ευρωκοινοβουλίου θεωρούνταν η πιο σημαντική σχετικά με τις ελευθερίες στον τομέα της Πληροφορικής, μετά από αυτή που αφορούσε τα software patents που έγινε τον Σεπτέμβριο του ‘03.
Αν και αντιφατικό στις περισσότερες τροπολογίες του, η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών ψήφισε υπέρ των σημαντικότερων τροπολογιών του νομοσχεδίου και έτσι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες είναι τώρα υποχρεωμένες να το υιοθετήσουν. Πλέον μπορούμε να πούμε ότι αλλάζει άρδην το status quo των ελευθεριών και δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών όπως το ξέραμε.Το νομοσχέδιο αποτελεί πολύ ισχυρό εργαλείο στα χέρια μεγάλων φορέων (όπως π.χ. δισκογραφικών εταιριών), μια και μπορούν να κινήσουν νομικές διαδικασίες σε απλούς καταναλωτές οι οποίοι αθετούν κάποιο νόμο πνευματικής ιδιοκτησίας, ακόμη και για μη-κερδοσκοπικούς σκοπούς (όπως π.χ. κατεβάζοντας ένα MP3 τραγούδι από το internet). Τις ίδιες νομικές διαδικασίες που μπορούν να κινήσουν και σε μεγάλες, κερδοσκοπικές εταιρίες (όπως π.χ. όταν κάποια φαρμακευτική εταιρία αντιγράψει ένα φάρμακο που ανήκει ήδη σε κάποια άλλη).
Με βάση το αντίστοιχο νομοσχέδιο της Αμερικής, το DMCA, η RIAA τον τελευταίο καιρό μπορεί και αναγκάζει Παροχείς Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs) να της δίνουν στοιχεία χρηστών που αθετούν νόμους σαν αυτό με το κατέβασμα τραγουδιών. Αποτέλεσμα, αυτά που διαβάζουμε τους τελευταίου μήνες: Η RIAA κινεί αγωγές σε κοριτσάκια 12 χρονών επειδή κατέβασαν τραγούδια από το Διαδίκτυο.
Οι lobbying ομάδες από εθελοντές έκαναν ότι μπορούσαν για να πλησιάσουν τους Ευρωβουλευτές, όπως είχε γίνει και με το νομοσχέδιο περί πατεντών. Αν και δεν κατάφεραν να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο, φαίνεται πως και αυτό το lobbying πέτυχε τελικά κάτι: Πέρασε και μια τροπολογία η οποία ορίζει τον στόχο του νομοσχεδίου να είναι πειρατεία που σκοπεύει στο κέρδος και όχι απλό κατέβασμα τραγουδιών από χρήστες. Το κατά πόσον όμως αυτή η τροπολογία είναι αρκετή για να εμποδίσει μια ευρωπαϊκή παρανοϊκή RIAA είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμο.
Τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να υιοθετήσουν το νομοσχέδιο στα συντάγματα τους μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.
Ωστόσο, το πώς το κάθε κράτος θα το υιοθετήσει εξαρτάται από το ίδιο το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αν και όχι μεγάλα, μπορεί να αποτελέσουν θετικές και σημαντικές παρεκκλίσεις από το αρχικό νομοσχέδιο.
Μπορείτε να δείτε τους ψήφους (και τι ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές) εδώ. Περισσότερα για τις ενέργειες που έγιναν για να μην περάσει το νομοσχέδιο, στο AEL Wiki και στον ιστοχώρο του CODE. News coverage: 1, 2, 3, 4, 5.
Περαστικά μας.