Εγώ, οι Η/Υ και τα μυστήρια

Καταρχήν, μην περιμένετε να βρείτε εδώ μια σελίδα που να μιλάει για 3xpl0idz, r00t5 και άλλα τέτοια. Αν ψάχνετε κάποιον που να γράφει τέτοια, ή κάποιον Saby, ψάχνετε λάθος πράγματα ή είστε σε λάθος μέρος...

Αν και το τελευταίο πράγμα που έχω διάθεση να γράψω και που εσείς έχετε διάθεση να διαβάσετε είναι ένα κατεβατό για τη σχέση μου με τους υπολογιστές, υποθέτω πως αυτός είναι ο σκοπός της σελίδας αυτής, οπότε ας δοκιμάσω. Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε την ιστοριούλα μου, καλώς. Αν όχι, υπάρχουν πολλά άλλα πιο ενδιαφέροντα πράγματα να διαβάσετε.


Η πρώτη μου επαφή με υπολογιστές ήταν το '86 όταν είχα την τύχη να ζω στο ίδιο σπίτι με ένα 8086 της IBM. Προφανώς δεν καταλάβαινα και πολλά τότε, αλλά τη δουλειά του την έκανε: pacman, πιο μετά ίσως κανα space invaders και τα συναφή. Καθώς περνούσαν τα χρόνια κάπου βρέθηκε η GW-Basic και η QuickBasic, και άρχισαν τα πράγματα να παίρνουν κάποιο νόημα. Γύρω στο '97 ήρθε το internet και κάπου κει πρέπει ο 486 που είχαμε σπίτι να είχε την τιμή να τρέξει για πρώτη φορά Linux (ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως routerάκι).

Από το '98 και για 3-4 χρόνια ήμουν operator του καναλιού #Cyprus στο Undernet και για κάποιο καιρό επιτέλεσα διαχειριστής. Κάπου εκεί έμαθα mIRC scripting και με αφορμή τα πρώτα eggdrop bots εκεί, την γλώσσα TCL, κάτι το οποίο δεν μπορώ να πω πως ξεπέρασα ακόμη σαν εμπειρία.

To '99 ήρθα στην Πάτρα, στο Τμήμα Η/Υ και Πληροφορικής. Στο δεύτερο έτος είχα την τύχη να γίνω δεκτός στις Ομάδες Υποστήριξης του Υπολογιστικού Κέντρου και στο Εργαστήριο πληροφοριακών συστημάτων υψηλών επιδόσεων (HPCLab) του Τμήματος, δύο χώρους που τους χρωστώ πολλές από τις γνώσεις και εμπειρίες που είχα σαν προπτυχιακός φοιτητής.

Στο Υπολογιστικό Κέντρο, παρέα με τον Γιώργο Οικονόμου και τον Βασίλη Δουρδούνη φτιάξαμε το my.ceid, τον κόμβο επικοινωνίας των φοιτητών του Τμήματος μας ο οποίος πιθανότατα να ήταν από τους πρώτους του είδους του στην Ευρώπη.

To 2000 μαζί με τον Γιάγκο Γιαγκουλλή φτιάξαμε το cyprusnews.org, μια online εφημερίδα με τεχνολογικά νέα για την Κύπρο, γραμμένη σε perl. Τότε περίπου, μαζί με τον Γιώργο Γεωργίου (firecool) και άλλους φίλους ξεκινήσαμε να φτιάξουμε ένα web hosting provider, την VisualSun, μια ιδέα που δυστυχώς δεν καρποφόρησε.

Στις αρχές του 2002, μαζί με μερικούς παλιούς φίλους, μεταξύ τους οι Γιάγκος Γιαγκουλλής και Γρηγόρης Αντρέου, αρχίσαμε τη δημιουργία του Cyprus linux user group και ένα χρόνο μετά την καταχώρηση του "Κυπριακού συνδέσμου υποστηριχτών Ελεύθερου λογισμικού" (CyFSSG) ως επίσημου μη-κερδοσκοπικού οργανισμού στην Κυπριακή Κυβέρνηση.

Από τα μέσα του 2003 είμαι συντονιστής της ελληνικής προσπάθειας κατά των πατεντών λογισμικού του HeLLUG για την ευαισθητοποίηση για τις συνέπειες του ευρωπαϊκού νομοσχεδίου σχετικά με τις πατέντες στο λογισμικό (software patents). Για το σκοπό αυτό έχω αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα και την Κύπρο σε διεθνείς συναντήσεις και ταξίδεψα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα Ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες τρεις φορές μέχρι σήμερα. Επίσης, είχα την τύχη να παρουσιάσω το θέμα των πατεντών λογισμικού σε μερικά συνέδρια και να το συζητήσω με πολλούς πολιτικούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές, επιχειρηματίες και δημιοσιογράφους. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να δείτε στην ενότητα Πατέντες λογισμικού.

Έχω μια μεγάλη - και για πολλούς παράξενη - αγάπη για το Ελεύθερο Λογισμικό. Χρησιμοποιώ όπου μπορώ λειτουργικά συστήματα και προγράμματα γραμμένα σε ανοιχτό κώδικα. Περισσότερα γι' αυτό μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Ελεύθερο λογισμικό.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει μάλλον στην PHP, την αγαπημένη μου γλώσσα προγραμματισμού (ναι ναι είμαι φλώρος, δεν σας το ανέφερα μέχρι τώρα ε;). Το 2000 δημιουργήσαμε την php-greek mailing list για υποστήριξη των προγραμματιστών της PHP. Λέγεται ότι το manual της PHP είναι από τα καλύτερα που έχουν γραφτεί ποτέ του είδους του, γι' αυτό και τον Οκτώβριο του 2001 ξεκίνησα παρέα με μερικά ακόμη παιδιά την μετάφραση του στα ελληνικά. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς μπορεί να το βρει κανείς στην επίσημη σελίδα της PHP.

Ασχολούμαι ερευνητικά με θέματα εμφάνισης, χρηστικότητας και προσβασιμότητας ιστοσελίδων και εφαρμογών όπως επίσης και με online κοινωνίες και e-learning.

Από το Μάιο του 2003 ο υπολογιστής μου είναι υπερήφανο μέλος του Patras Wireless Network, ενός 802.11b δικτύου υπολογιστών που εκτείνεται σε όλη την Πάτρα και την περιφέρεια της.


Το PGP/GPG Public Key μου έχει keyID 0xA5A04C3B.

Ο geek code μου είναι ο παρακάτω (decode):

-----BEGIN GEEK CODE BLOCK----- Version: 3.12 GCS/S/M/P d-(?) s: a-- C++ UL+ P+>++++$ L+++ E- W++ N++>+ w- K++ O- M+ V- PS+>++ PE+ Y+ PGP+ t 5? X+ R>+ tv->! b++>+++ DI+>++++ D+ G e++>++++ h r+ y+ ------END GEEK CODE BLOCK------
 
π
 
Last update: Wed May 2 22:55:48 2007